Afaceri cu terenuri publice: Primarul de Trușeni, reținut pentru abuz de serviciu

Primarul comunei Trușeni din mun. Chișinău, Ion Apostol, și președintele Întovărășirii Pomicole din localitate au fost reținuți de ofițerii Centrului național Anticorupție (CNA) pentru 72 de ore într-un dosar penal privind  crearea unei scheme de înstrăinare a terenurilor ce aparțin administrației locale. Cei doi au fost plasați în izolatorul CNA la 12 iunie, după ce procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au operat mai multe percheziţii. Aceștia sunt cercetați pentur abuz de serviciu. Ion Apostol este primar de Trușeni din 2011, atunci când a fost ales pe listele PDM. La alegerile din iunie 2015, democratul a obținut cel de-al doilea mandat la conducerea localității.

„Potrivit materialelor cauzei, membrii grupului ar fi identificat doritori de a intra în posesia terenurilor, după care, contra unor sume de bani, care se ridicau până la 10 000 de euro pentru un teren, le-ar fi legalizat prin falsificarea mai multor documente. Pentru a da o tentă legală tranzacţiei, bănuiţii ar fi falsificat certificate de proprietate, dându-le numere de înregistrare fictive, prin care se atesta dreptul beneficiarului  asupra terenurilor. De regulă, cumpărătorii primeau dreptul de proprietate cu un număr de înregistrare din anii 90, atunci când s-ar fi constituit întovărăşirea pomicolă şi, prin urmare, puteau fi consideraţi membri ai întovărăşirii cu drepturi depline asupra terenurilor. Asta chiar dacă tranzacţiile , de facto, se desfăşurau în perioada de după anii 2000”, scrie CNA într-un comunicat de presă, acolo unde mai precizează că investigațiile au început în ianuarie curent.

Potrivit instituției anticorupție, investigaţiile continuă şi în privinţa altor persoane din administraţia locală, participaţia cărora urmează a fi probată.

Urmărirea penală a fost pornită de către Procuratura Anticorupţie, iar în prezent se întreprind toate acţiunile necesare pentru stabilirea întregului cerc de suspecţi şi valoarea prejudiciului cauzat administraţiei publice locale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *