Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Adevărul despre Micu: „Petru Gâlcă…

Adevărul despre Micu: „Petru Gâlcă e la psihiatrie pentru a vedea daunele aduse de detenţia ilegală”

Gheorghe Cobzac, unul din cei doi avocați ai lui Petru Gâlcă alias „Micu” susţine că el a cerut internarea clientului său la Spitalul de Psihiatrie pentru a vedea daunele psihice aduse acestuia în urma detenţiei ilegale.

Avocatul ne-a spus că termenul de detenţie de 13 ani, la care a fost condamnat inițial clientul său, a fost ispăşit în luna noiembrie 2013. De atunci Micu este ţinut în arest preventiv fiind inculpat într-un alt dosar, pentru că ar fi organizat mai multe omoruri.

Nemulțumiți de acest lucru, apărătorii lui Micu au cerut internarea lui „Micu” în Spitalul de Psihiatrie, și au solicitat medicilor psihiatri să stabilească daunele psihice aduse acestuia, iar rezultatele expertizei urmează a fi anexate la o nouă plângere împotriva R. Moldova la CtEDO, afirmă Gheorghe Cobzac unul din avocaţii lui Micu. „Nu vă pot spune care e mărimea recompensei care o vom cere de la Guverenul moldovenesc, dar cu siguranţă va depăşi 1 milion de lei. Noi o să stăm liniştiți încă o lună la psihiatrie, unde, în paralel, va merge şi lecuirea lui Gîlcă de alte boli. Noi ca atare acum aşteptăm o nouă condamnarea de la Curtea Europeană pentru detenţia ilegală, la o cerere deja depusă, Gîlcă fiind deţinut ilegal pe un dosar care a fost achitat de două ori, iar R. Moldova a fost deja condamnată la CtEDO în 2007. Acum va mai fi încă o dată condamnată”, spune Cobzac.

La 9 februarie 2015 a expirat ultimul mandatul de arest preventiv emis de Judecătoria Centru în decembrie 2014, cel de 60 de zile pentru Gâlcă. După ce acesta a expirat, procurorii au admis solicitarea avocaților, astfel, Petru Gâlcă a ajuns la Psihiatrie. După ce va pleca din Spital, „Micu” ar putea însă reveni în arest, pentru că, la moment, împotriva lui şi a lui Dumitru Guzun, care are din 2012 statut de refugiat în Germania, se derulează un proces de judecată la Judecătoria Centru din Chişinău.

„E vorba de organizarea mai multor omoruri. Ultima infracţiune săvârşită este organizare omorului hoţului în lege „Jeka”, Eugen Grişcenco, săvârşită în anul 2000.După ce el a ispăşit pedeapsa de samovolnicie şi deţinere ilegală de arme cât şi droguri, mai departe el s-a aflat în arest în baza demersului legal al procurorilor,” afirmă Mircea Roşioru, Şef al Direcţiei Judiciare a Procuraturii Generale.

Acest dosar este examinat de judecătoarea Liuba Brânză, ultima ședință având loc pe 4 februarie 2015.

Avocatul Cobzac este sigur că în câteva luni, clientul său va ieşi, cu adevărat la libertate în urma unei sentințe de achitare a Judecătoriei Centru. „Ei n-au nici o probă, nu a avut loc nici o şedinţă de judecată cumsecade, cu martori, dovezi, probe. Există nişte declaraţii ale unor deţinuţi cu condamnări pe viaţă care au afirmat că au auzit de la cineva că de moartea lui Zelionâi (Valeriu Rotari) ar fi cointeresat Gîlcă şi atât. Pe asta s-au bazat când l-au condamnat pe viaţă. În vara anului trecut procurorii singuri văzând cât de aiurită e acuzaţia asta au refuzat să-l învinuiască de omorul lui Zelionîi. Acuma i-au lăsat doar două, trei tentative de omor,” afirmă avocatul.

Menționăm că Petru Gâlcă a fost arestat în anul 2001. Acesta a fost acuzat de omor, șantaj și tâlhărie. Prima sentinţă a fost una de achitare, dar Micu nu a văzut libertatea fiind iarăşi arestat îndată după achitare. Curtea de Apel l-a achitat şi ea, pentru ca în martie 2004, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) să-l condamne pe toate capetele de acuzare la detenție pe viață. În 2007 CtEDO a obligat R. Moldova să-l elibereze. În 2008 CSJ îl achită pe toate capetele de acuzare. Între timp în 2006 la învinuirile de tâlhărie, omor, şantaj, deţinerea ilegală de arme şi droguri, s-a mai anexată şi învinuirea de samovolnicie. Anume pe acest capăt de acuzare, Gâlcă a fost condamnat în 2010 de către CSJ la 13 ani de închisoare, iar pe celălalte capete de acuzare este achitat defenitiv. Epopeea așa zisului hoţu în lege nu s-a terminat aici, pentru că, tot în 2010, la cererea Procurorul General, Valeriu Zubco care a scris un recurs de anulare la CSJ, magistraţii de la această instituţie au admis reluarea urmării penale pe toate capetele de acuzare în afără de condamnarea de 13 ani pentru samovolnicie. Din lipsa de probe, CSJ a îndreptat dosarul hoţului în lege la prima instanţă Judecătoria Centru din Capitală. Anume această decizie este denunţată de avocaţii lui Gâlcă care acuză de încălcarea flagrată a legii deoarece magistraţii moldoveni au reluat urmărirea penală pe acuzaţiile la care exista deja o sentinţă definitivă, cea de achitare.