Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   30 de zile de arest…

30 de zile de arest în Penitenciarul 13 pentru Valerian Mânzat

Procurorii  au cerut astăzi mandat de arestare pe numele avocatului Valerian Mânzat. Ședința a început la ora 12:00 la Judecătoria Buiucani. Avocatul a pledat nevinovat și spune că dosarul în care figurează nu ține de competența Centrului Național Anticorupție (CNA).Mânzat a primit 30 de zile de arest în Penitenciarul 13. Acesta s-a declarat pregătit psihologic pentru detenție, dar a spus că va contesta decizia judecătorească.

„După logica procurorilor, mâine – poimâine toți avocații din R. Moldova vor fi arestați. Eu am luat banii, i-am impozitat și am eliberat bon de casă. Eu mă ocupam de transferarea unui cetățean moldovean condamnat în Federația Rusă, iar asta nu este escrocherie”, a declarat Mânzat la Judecătoria Buiucani.

Pe de altă parte, procurorul spune că Mânzat este vinovat și riscă până la 15 ani de închisoare.

Avocatul Valerian Mânzat a fost reţinut joi, 2 februarie 2017, de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA într-un dosar de escrocherie. Acesta este bănuit că ar fi estorcat de la o femeie, prin înşelăciune şi abuz de încredere, 20 000 de euro pentru a-i soluţiona o problemă legată de urgentarea transferării soţului acesteia dintr-un penitenciar din Federaţia Rusă în unul din R. Moldova, anunța CNA, într-un comunicat.

În fapt, judecătoria Buiucani din capitală admisese deja transferul persoanei, condamnate în Federaţia Rusă, iar Ministerul Justiţiei, împreună cu instituţiile competente din Rusia, urmau să înceapă procedura de transfer. Potrivit încheierii instanţei de judecată, condamnatul urma să-şi continue ispăşirea pedepsei într-o închisoare din ţară.

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, femeia condamnatului i-ar fi cerut sfatul avocatului privind posibilitatea urgentării procedurii de transfer. Chiar dacă nu avea această competenţă, avocatul i-ar fi promis clientei că poate să grăbească transferul şi i-a promis că, timp de o lună şi jumătate, soţul acesteia va fi în Republica Moldova. Pentru serviciile sale, acesta a pretins 20 000 de euro pe care trebuia să-i primească în două tranşe: 10 000 de euro în avans şi 10 000 de euro după ce condamnatul va ajunge în Republica Moldova. În pofida înţelegerii iniţiale, avocatul a obligat femeia să-i dea toţi banii, spunându-i că deja a soluţionat problema, iar soţul ei urmează să ajungă la Chişinău.

Cazul a fost documentat mai mult timp, perioadă în care ofiţerii CNA şi procurorii au monitorizat convorbirile telefonice dintre avocat şi client. Din interceptări reiese că avocatul nu a mai rezolvat cazul, iar femeia i-a cerut banii înapoi. Avocatul a fost reţinut în momentul în care a returnat o parte din banii primiţi.