VIDEO/ Ecologie și eleganță

Ecologia devine la modă – branduri cunoscute tot mai des optează pentru prelucrarea hainelor vechi, în loc de fabricarea celor noi. Acest lucru permite economisirea resurselor naturale și oferă noi oportunități pentru creativitate.

Designerul și ecologista din Azerbaidjan Renara Shamsiyeva încearcă să introducă în modă reutilizarea hainelor vechi. Renara coase lucruri noi din tot ce îi aduc cunoscuții și-i oferă producătorii de textile. Ea demonstrează că piesele noi din haine vechi pot fi elegante.

În colecția Renarei sunt foarte mulți blugi, deoarece producția denimului este deosebit de dăunătoare pentru mediu. „În lume, în fiecare an se produc două miliarde de blugi, și doar pentru o pereche se irosesc până la patru mii de litri de apă”, spune Renara.

Ca orice alt designer vestimentar, pe pagina sa de pe rețelele de socializare Renara publică fotografii și schițe ale unor piese elegante, scrie despre cele mai recente tendințe din lumea modei și povestește cum se face îmbrăcămintea care umple rafturile magazinelor și ce rău, în același timp, aduce procesul de fabricare a lor mediului înconjurător.

Renara explică abonaților săi despre beneficiile pe care le aduce prelucrarea hainelor vechi: în loc să putrezească ani la rând în depozitele de deșeuri, să ocupe spațiu și să otrăvească aerul și solul, lucrurile pot fi reutilizate. Prefacerea unei haine vechi în alta nouă nu este prea scumpă, pentru că în procesul de producție nu se utilizează apă, energie electrică și coloranți.

Cererea pentru hainele Renarei a crescut semnificativ în ultimul an.

„La început coseam în special pentru tineri. Acum cumpărătorii mei sunt de diferite vârste, lor le place sa se îmbrace elegant și le pasă de problemele de ecologie”, spune designerul.

În colecția Renarei nu există două modele identice, deoarece materia primă din care ea creează hainele este de fiecare dată unică.

„Desigur, nu este ușor, deoarece planul tău depinde în întregime de materialul de lucru, dar anume aceasta mă atrage cel mai mult”, spune Renara.

Sursa: Meydan TV
Foto: facebook.com/renara.shamsiyeva

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *