Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un dispozitiv de ascultare a…

Un dispozitiv de ascultare a fost găsit în biroul unui oficial ucrainean de rang înalt. Autoritățile ucrainene au deschis o anchetă

Sursa foto: AP

Serviciul de Securitate ucrainean a declarat duminică, 17 decembrie, că a lansat o anchetă penală pentru colectarea de informații după ce într-un birou, care ar fi putut fi folosit în viitor de șeful Armatei Ucrainei, Valeri Zalujni, a fost găsit un „dispozitiv tehnic”, scrie Reuters.

Conform autorităților ucrainene, a fost deschisă o anchetă în temeiul unui articol din Codul penal ucrainean privind „achiziționarea, vânzarea sau utilizarea ilegală a unor mijloace tehnice speciale pentru obținerea de informații”.

Acesta a adăugat că dispozitivul, caracterizat inițial de presa locală ca fiind un microfon, se află „într-o stare nefuncțională” și nu au fost găsite mijloace de stocare a informațiilor sau de transmitere la distanță a înregistrărilor audio.

„Subliniem faptul că dispozitivul nu a fost găsit direct în biroul lui Valeri Zalujni, ci într-unul dintre spațiile care ar fi putut fi folosite de acesta în viitor pentru muncă. Serviciul de Securitate al Ucrainei ia toate măsurile prevăzute de lege pentru a investiga această infracțiune”, a adăugat acesta.

Zalujni a fost menționat printre posibilele ținte ale unei remanieri în gradele militare de vârf, în contextul unei răciri a relațiilor cu președintele Volodimir Zelenski, care nu este de acord cu punctul său de vedere în ceea ce privește desfășurarea războiului provocat de Rusia în Ucraina.

Într-un editorial publicat luna trecută în The Economist, generalul ucrainean a scris că războiul a intrat într-o etapă de uzură care ar putea fi în beneficiul Moscovei și i-ar permite să își reconstruiască puterea militară.