Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE prelungește cu șase luni…

UE prelungește cu șase luni sancțiunile economice împotriva Federației Ruse ca urmare a destabilizării situației din Ucraina

Consiliul European a decis să prelungească cu încă șase luni, până pe 31 ianuarie 2022, sancțiunile care vizează anumite sectoare economice ale Federației Ruse, din motiv că acordurile de la Minsk nu sunt puse în aplicare pe deplin de către Rusia.

Decizia Consiliului European a fost luată pe 12 iulie, în urma unei evaluări din 24-25 iunie curent a stadiului punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk – prevăzută inițial să aibă loc până la 31 decembrie 2015.

Liderii UE au invitat Rusia să își asume în întregime responsabilitatea în ceea ce privește asigurarea punerii în aplicare depline a acordurilor de la Minsk, aceasta fiind condiția esențială pentru orice schimbare substanțială a poziției UE.

Sancțiunile economice au fost introduse la 31 iulie 2014, ca răspuns la acțiunile Rusiei de destabilizare a situației din Ucraina. Ulterior, în septembrie 2014 au fost prelungite, iar în martie 2015 Consiliul European a convenit să coreleze durata lor cu punerea în aplicare completă a acordurilor de la Minsk.

Sancțiunile limitează accesul anumitor bănci și întreprinderi ruse la piețele de capital primare și secundare din UE și interzic formele de asistență financiară și intermediere în favoarea instituțiilor financiare ruse. 

De asemenea, măsurile interzic importul, exportul și transferul, direct sau indirect, ale tuturor materialelor din domeniul apărării și instituie o interdicție privind produsele cu dublă utilizare care pot fi utilizate în scopuri militare sau care pot fi folosite de utilizatori finali militari din Rusia.

Sancțiunile restricționează și mai mult accesul Rusiei la anumite tehnologii sensibile care pot fi utilizate în sectorul energetic rus, de exemplu în producția și explorarea petrolieră.

Pe lângă sancțiunile economice, UE a instituit diferite tipuri de măsuri ca răspuns la anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei și a orașului Sevastopol și la destabilizarea deliberată a Ucrainei. Acestea includ: măsuri diplomatice, măsuri restrictive individuale – înghețarea activelor și restricții de călătorie, dar și restricții specifice privind relațiile economice cu Crimeea și Sevastopol.