Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UE condamnă planurile Rusiei de…

UE condamnă planurile Rusiei de a organiza referendumuri în anumite regiuni ale Ucrainei, afirmă Borrell

Sursa foto: Reuters

Uniunea Europeană condamnă cu fermitate planurile Rusiei de a organiza referendumuri în autoproclamatele republici Donețk și Lugansk, precum și în alte teritorii ocupate ale Ucrainei – în regiunile Zaporojie și Herson, și spuen că nu va recunoaște rezultatele voturilor, a declarat marți, 20 septembrie, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, scrie Reuters.

„Rusia, conducerea sa politică și toți cei implicați în aceste „referendumuri” și în alte încălcări ale dreptului internațional în Ucraina vor fi trași la răspundere, iar măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei vor fi luate în considerare”, a declarat Borrell.

Borrell a precizat că „voturile” de la referendumuri nu pot fi considerate „ca fiind expresia liberă a voinței poporului” din aceste regiuni.

Așa-numiții șefi ai republicii populare Donețk și Lugansk au anunțat, pe 20 septembrie, organizarea de „referendumuri” privind aderarea la Rusia. Presa afiliată Kremlinului scrie că „votarea” va avea loc în regiunile Herson și Zaporojie capturate, în perioada 23 și 27 septembrie.

Duma de Stat a Rusiei a adoptat marți o lege care introduce conceptele de „mobilizare”, „timpul de război” și „lege marțială” în Codul Penal al Federației Ruse. Noile modificări prevăd, de asemenea, răspunderea penală pentru predarea voluntară, jefuirea și abandonarea neautorizată a unei unități militare.

Camera inferioară a parlamentului Rusiei, Duma de Stat, a aprobat un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru deteriorarea proprietății militare, jafuri, dezertare și insubordonare, dacă acestea sunt comise în timpul mobilizării militare sau a unor situații de luptă.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începând de miercuri, 21 septembrie, mobilizare parțială în Federația Rusă, potrivit TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului. 

 Putin anunță mobilizare parțială în Federația Rusă