Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   UE aprobă în unanimitate un…

UE aprobă în unanimitate un pachet de sancţiuni împotriva Rusiei

Foto: Reuters

Miniştrii de externe ai ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit să impună sancţiuni împotriva a 27 de oficiali şi entităţi din Rusia, printre care bănci şi sectorul de apărare rus, precum să şi limiteze accesul Rusiei la pieţele de capital europene, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, informează Agerpres.

De asemenea, toţi membrii Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, care au votat cererea adresată lui Vladimir Putin pentru recunoaşterea independenţei teritoriilor separatiste, vor fi vizaţi de sancţiunile UE, care prevăd în mod obişnuit interdicţii de călătorie în UE şi îngheţarea activelor.

„Acest pachet de sancţiuni aprobat în unanimitate de ţările membre va lovi puternic Rusia şi acest lucru o va durea foarte mult”, a declarat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell în timpul unei conferinţe de presă susţinute alături de ministrul de externe francez, după reuniunea de la Paris.

La rândul său, şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian, a anunţat că miniştrii au căzut de acord „în unanimitate asupra unui prim pachet de sancţiuni”. Aceste sancţiuni „îi vor face foarte rău Rusiei”, a adăugat Le Drian.

Pachetul conţine următoarele propuneri:

– îi vizează pe cei care au fost implicaţi în decizia ilegală;
– vizează băncile care finanţează operaţiuni militare ruseşti şi alte operaţiuni în acele teritorii;
– vizează capacitatea statului şi guvernului rus de a accesa capitalul, precum şi pieţele şi serviciile financiare ale UE, de a limita finanţarea politicilor agresive şi de tensionare a conflictului
– vizează comerţul din cele două regiuni separatiste către şi dinspre UE, pentru a se asigura că cei responsabili simt în mod clar consecinţele economice ale acţiunilor lor ilegale şi agresive.

La 21 februarie, Consiliul de Securitate al Rusiei a votat pentru recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk, iar liderul de la Kremlin Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența celor două regiuni și a trimis trupe ruseşti în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk ca să asigure menținerea păcii