Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   The Times: Rușii au încercat…

The Times: Rușii au încercat să-l omoare pe Zelensky de trei ori într-o săptămână

Ziarul britanic The Times relatează că au existat cel puțin trei tentative de asasinat asupra președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky în ultima săptămână.

Potrivit jurnaliștilor, două grupuri diferite au fost trimise pentru a-l ucide pe liderul ucrainean – mercenari din grupul Wagner pro-Kremlin și forțele speciale cecene. De fiecare dată, tentativele de asasinat au fost dejucate de armata ucraineană.

Potrivit The Times, liderii Wagner au fost „alarmați” de acuratețea informațiilor pe care armata ucraineană le avea despre operațiune, care a fost anticipată și dejucată astfel încât aproape toți militarii din comando-ul Wagner au fost uciși.

Alte două tentativă eșuate de asasinat au fost conduse de militari ruși și militarii ceceni trimiși de liderul Ramzan Kadârov în sprijinul armatei ruse. Sâmbăta trecută, un militar cecen ce făcea parte dintr-un comando trimis să-l asasineze pe președintele Zelensky a fost ucis, potrivit The Times. 

A noua zi a războiului din Ucraina a început cu o alarmă declanșată în noaptea de joi spre vineri la centrală nucleară Zaporojie, cea mai mare de acest fel din Europa, după un bombardament al trupelor ruse. Joi trupele ruse au ajuns în centrul portului ucrainean Herson, prima realizare majoră a invaziei declanșate joia trecută, iar în capitala Kiev și în alte orașe mari, forțele de ocupație au continuat bombardamentele nimicitoare.

Duminică, Vladmir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

Detalii aici: LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina