Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   The Guardian: Cum au gestionat…

The Guardian: Cum au gestionat femeile care sunt în fruntea statelor criza legată de coronavirus

Odată cu declanșarea pandemiei de coronavirus de tip nou în lume, mai multe state au luat decizii restrictive pentru a diminua riscurile de infectare în masă a populației. The Guardian a făcut o analiză și a publicat cum au gestionat femeile care se află la conducerea statelor criza legată de coronavirus. Publicația notează că din Germania până în Noua Zeelandă și din Danemarca până în Taiwan, femeile au gestionat criza coronavirusului cu siguranță și îndrăzneală. O mulțime de țări care au în frunte lideri bărbați, cele precum Vietnam, Cehia, Grecia, Australia – s-au descurcat de asemenea bine, dar puține dintre țările a căror lideri sunt femei s-au descurcat prost. Tacticile abordate de femei în comunicarea țărilor pe care le conduc au fost diferite: mesaje ferme către populație, videouri intime pe Facebook sau explicații clare privitor la acțiunile pe care le întreprine guvernul pentru a gestiona criza.

„Dacă nu aveți pâinea care vă place în casă, mâncați biscuiți”

La 1 aprilie, prim-ministra Sint Maarten, țară din Regatul Țărilor de Jos, s-a adresat celor 41 500 de conaționali ai săi. Cazurile de coronavirus creșteau, iar Silveria Jacobs știa că țara, care este amplasată pe o insulă mică și în care vin 500.000 de turiști anual, este la risc: avea două paturi de terapie intensivă.

Silveria Jacobs, prim-ministra Sint Maarten, în adresarea sa către populație
foto: captură video YouTube

Jacobs nu a vrut să impună măsuri stricte, dar a vrut să convingă oamenii să mențină distanțarea socială.

În adresarea sa către populație ea a spus pe un ton ferm: „Simplu. Opriți-vă! Dacă nu aveți pâinea care vă place în casă, mâncați biscuiți. Mănâncați cereale. Mănâncați ovăz. Mâncați … sardine”. Ea a îndemnat oamenii să-și cumpere alimente pe o perioadă de două săptămâni, nu și apă sau hârtie igienică.

Adresări către populație în clipuri pe Facebook

Jacinda Ardern, prim-ministra din
Noua Zeelandă, în adresarea sa
către populație

Jacinda Ardern, în vârstă de 39 de ani, prim-ministra din Noua Zeelandă, a comunicat cu oamenii de pe canapeaua de acasă în mesaje video, conferințe sau în videoclipuri intime pe Facebook. Mesajul ei a fost „rămâneți acasă, salvați vieți”. Insistența și bunăvoința ei în exprimare a îndemnat neozeelandezii să aibă grijă de vecinii lor și să aibă grijă de cei vulnerabili. Acest lucru i-a adus mulți fani, iar îndemnul ei la responsabilitate comună a unit țara.

Ardern a impus, la 14 martie, autoizolarea de 14 zile oricărei persoane care intră în țară, iar cu două săptămâni mai târziu a impus carantină strictă, atunci când mai puțin de 150 de persoane fuseseră infectate și niciuna nu murise. Noua Zeelandă a înregistrat doar 18 decese, iar încrederea publică în guvernul Ardern este mai mare de 80%.

Ea a deplâns în adresările sale fiecare deces

În Germania, Angela Merkel a fost apreciată pentru intervenții publice, dar necaracteristice. Ea a avertizat că până la 70% dintre oameni ar putea contracta virusul, aceasta fiind „cea mai mare provocare” a țării din 1945. Ea a deplâns în adresările sale fiecare deces: „un tată sau un bunic, o mamă sau bunică, un partener … ”.

Angela Merkel, cancelara Germaniei, în adersarea
ei către populației. foto: thelocal.de

Datorită testării masive a populației de la bun început, a dotării spitalelor cu multe paturi de terapie intensivă și faptului că ea mereu le reamintea oamenilor că Covid-19 este „grav – deci luați-o în serios”, Germania a înregistrat până în prezent mai puțin de 5.000 de decese, o cifră mult mai mică decât majoritatea țărilor din Uniunea Europeană.

Angela Merkel are un doctorat în chimie cuantică și într-un clip video a explicat calm și clar baza științifică din spatele strategiei de ieșire a blocării guvernului. Filmulețul a acumulat mii de distribuiri și a contribuit la aprecierea și încrederea oamenilor care o au față de cancelară.

Închiderea granițelor țării încă din 13 martie

În Danemarca, prim-ministra, Mette Frederiksen, a acționat la fel de ferm, închizând granițele țării scandinave încă din 13 martie, după care, cu câteva zile mai târziu a dispus închiderea tuturor grădinițelor, școlilor și universităților. Au fost interzise adunările cu mai mult de zece oameni.

Mette Frederiksen, prim-ministra Danmarcii foto: aljazeera.com

Această hotărâre pare să fi salvat Danemarca de ce a fost mai rău în pandemie. Au fost atestate mai puțin de 8.000 de cazuri confirmate și 370 de decese. Discursurile clare ale prim-ministrei Frederiksen au fost lăudate pe scară largă. Cea mai tânără prim-ministră a țării scandinave, a cărei raiting a crescut până peste 80%, a început relaxarea măsurilor impuse.

124 de măsuri de control în câteva săptămâni

Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a răspuns la fel de rapid. Ea a activat centrul de comandă al epidemiilor la începutul lunii ianuarie și a introdus restricții de călătorie și măsuri de carantină. Au fost implementate măsuri igienizare publică în masă, inclusiv dezinfectarea spațiilor publice și a clădirilor.

Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen foto: taiwannews.com.tw

În total, Taiwanul a adoptat 124 de măsuri de control în câteva săptămâni, iar în acest mod nu a fost nevoie de instituirea carantinei totale. Țara a raportat doar șase morți, iar acum expediază milioane de măști pentru față către statele care au avut de suferit din Europa și SUA. Stilul cald și autoritar în acelați timp a președintei i-a permis să își crească audiența, chiar și de la adversarii săi politici.

„Femeile par să fie alese în funcțiile de conducere a statului în „culturile politice în care există încredere în guvern

Kathleen Gerson, profesoară de sociologie la New York University, a menționat că este mai probabil ca femeile să fie alese în funcțiile de conducere a statului în „culturile politice în care există un sprijin relativ și încredere în guvern – și acestea nu fac distincție dintre femei și bărbați. Acesta este deja un început”, a menționat profesoara.

În plus, ar putea fi mai greu pentru bărbați să scape de „felul în care sunt așteptați să se comporte” în calitate de lideri, a declarat Gerson pentru site-ul The Hill. Având în vedere că cei mai buni lideri sunt puternici, decisivi și capabili să afișeze sentimentul, femeile ar putea, poate, „conduce calea în a arăta că acestea nu sunt atribute concurente și conflictuale, ci complementare și necesare pentru o conducere bună”, a spus ea.

În total, în lume, potrivit datelor worldometers.info sunt înregistrate aproape 3 milioane de cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus.