Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Suntem împotriva lui Putin”. Mii…

„Suntem împotriva lui Putin”. Mii de oameni au protestat sâmbătă la Praga și Londra în semn de solidaritate cu Ucraina

Sursa foto: Reuters

Mii de ruși au mărșăluit sâmbătă, 26 martie, la Praga, fluturând steagul alb-albastru-albastru care a devenit un simbol al protestelor împotriva invaziei Moscovei în Ucraina. Înarmați cu pancarte pe care scria „Ucigaș” deasupra unei fotografii a președintelui rus Vladimir Putin și scandând „Nu războiului”, protestatarii au mers din Piața Păcii din Praga prin centrul capitalei cehe, transmite Reuters.

Poliția a estimat că aproximativ 3000 de oameni au participat la protest.

„Suntem împotriva lui Putin”, a declarat Alexander Sibrimov, un student de 19 ani care a participat la protest împreună cu tatăl său.

„Nu suntem de acord cu politica lui. Aceasta este o modalitate de a arăta lumii că lucrurile care se întâmplă în Ucraina nu sunt corecte”.

Moscova numește acțiunile sale din Ucraina o „operațiune militară specială” pentru „demilitarizarea și denazificarea” vecinului său și neagă că a ucis civili. Ucraina și aliații săi occidentali au calificat acest lucru drept un pretext nefondat pentru o invazie neprovocată.

În Cehia locuiesc 45.000 de ruși, a patra comunitate străină ca mărime din fosta țară condusă de comuniști.

Aproape 200.000 de ucraineni trăiau în Republica Cehă – ceea ce îi face cea mai mare comunitate străină – înainte de invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie.

Guvernul ceh estimează că 300.000 de ucraineni au fugit în țară.

„Acesta este un act pentru a arăta Republicii Cehe și poporului ceh că rușii (sunt) împotriva lui Putin”, a declarat Anton Litvin, organizatorul protestului.

Protestatarii de la Praga au declarat că protestul a reflectat ceea ce mulți oameni din Rusia simt, dar nu sunt capabili să spună.

„Doar pentru că suntem ruși nu înseamnă că suntem automat pentru război. Suntem împotriva războiului”, a declarat protestatarul Oleg Golopyatov, un fost soldat care locuiește la Praga de 15 ani. „Ucraina este o țară normală. Este teribil ceea ce se întâmplă acolo”.

Tot sâmbătă, 26 martie, mii de oameni au participat la un marș în sprijinul Ucrainei în centrul Londrei, în timp ce primarul Sadiq Khan a cerut Regatului Unit să facă „mult mai mult” pentru a ajuta refugiații ucraineni.

Mulțimile au ținut pancarte pe care scria „opriți războiul lui Putin”, „zonă interzisă de zbor” și „solidaritate cu Ucraina” și au cântat în timp ce au urmat ofițerii de poliție.