Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA promit încă 3 miliarde…

SUA promit încă 3 miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei, cel mai mare pachet de ajutor din război. Biden va numi un general american pentru sprijinirea operațiunilor de la Kiev

SUA au promis Ucrainei un ajutor de securitate pe termen lung cu aproape 3 miliarde de dolari în plus, a spus Casa Albă, cel mai mare pachet de asistență al SUA pentru arme de când Rusia a invadat acum șase luni, transmite The Wall Street Journal.

Pachetul include sisteme avansate de apărare sol-aer, până la 24 de sisteme radar de contra-artilerie, aproape 250.000 de cartușe de artilerie, drone și piese de schimb, a spus Pentagonul. De asemenea, include finanțare pentru instruirea forțelor ucrainene cu privire la modul de utilizare a armelor furnizate de Occident, au spus oficialii apărării.

În plus, în săptămânile următoare, administrația Biden intenționează să-și numească misiunea militară de sprijinire a Ucrainei și să numească un general care să conducă efortul de instruire și asistență, au spus oficialii americani.

Denumirea operațiunii recunoaște în mod oficial efortul SUA în cadrul armatei, asemănător cu modul în care Pentagonul a numit misiunile din Irak și Afganistan Operațiunea Libertatea Irakului, Operațiunea Libertatea Durabilă și Sentinelul Operațiunii Freedom. Denumirea instruirii și a asistenței este semnificativă din punct de vedere birocratic, deoarece implică de obicei finanțare dedicată pe termen lung și posibilitatea de a plăti, panglici și premii speciale pentru membrii serviciului care participă la efort. Selectarea unui general, care se așteaptă să fie de două sau trei stele, reflectă crearea unui comandament responsabil să coordoneze efortul, o schimbare de la efortul în mare parte ad-hoc de a oferi instruire și asistență ucrainenilor de ani de zile.

Angajamentul de 2,98 miliarde de dolari anunțat miercuri va finanța achiziția de arme și muniții de la contractorii de apărare. Armele din majoritatea pachetelor anterioare au ieșit din stocurile din SUA. În timp ce unele companii de apărare ar putea fi capabile să furnizeze niște muniții în următoarele luni, administrația Biden a spus că obținerea armelor promise Ucrainei miercuri ar fi o „investiție pe mai mulți ani”. Unele arme ar putea dura până la trei ani să ajungă, au spus oficialii apărării.

Cel mai recent pachet de asistență în materie de securitate este conceput pentru a ajuta Ucraina să-și construiască armata pe termen lung, a declarat miercuri Pentagonul și pentru a eficientiza zecile de sisteme furnizate de aliați de la invazia din 24 februarie. Înainte de război, armata ucraineană consta în mare parte din sisteme din epoca sovietică. În ultimele șase luni, multe dintre armele și munițiile livrate pentru a ajuta Ucraina să se apere au venit din statele Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

„Cum arată forța viitoare a Ucrainei? Este sustenabil”, a declarat miercuri Colin Kahl, subsecretarul de apărare pentru politică. „Suntem foarte concentrați aici pe a ajuta Ucraina să încerce să planifice ce este un fel de forță rațională a viitorului și aș anticipa o mulțime de arme standard NATO”.

Anunțul a marcat al 19-lea pachet de ajutor de când Rusia a invadat Ucraina, pachete care însumează aproape 11 miliarde de dolari. Printre cele mai importante arme pe care SUA le-au trimis ucrainenilor se numără cel puțin 16 sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune cunoscute sub numele de Himar, care le-au permis trupelor ucrainene să lovească ținte rusești din spatele frontului, inclusiv depozite de muniție și combustibil.

În ciuda a mii de victime, inclusiv a 80.000 de soldați ruși răniți sau uciși, potrivit estimărilor SUA, cele două părți au înregistrat puține câștiguri teritoriale în ultimele săptămâni de-a lungul fronturilor din estul și sudul Ucrainei.

Atât oficialii americani, cât și ucraineni au avertizat că Rusia ar putea lansa un atac major miercuri, când Ucraina va marca cel de-al 31-lea an de independență, iar războiul a atins pragul de șase luni. Marcarea Ucrainei privind independența sa a fost redusă pentru cea mai mare parte a zilei, deoarece magazinele s-au închis, iar unele orașe au impus noi stări de acces ca măsură de precauție. Dar până seara, oficialii ucraineni au spus că cel puțin 22 de persoane au fost ucise într-un atac cu rachetă rusesc asupra unei gară și a unei case din estul Ucrainei.

Premierul Regatului Unit, Boris Johnson, a vizitat miercuri Kievul pentru a sublinia „sprijinul neclintit, pe termen lung” al țării sale, a spus biroul său. Dl Johnson a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina de 2.000 de drone de supraveghere și atac în valoare de echivalentul a aproximativ 64 de milioane de dolari.