Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SUA ar putea anunța săptămâna…

SUA ar putea anunța săptămâna aceasta achiziționarea unui sistem avansat de apărare antirachetă pentru Ucraina – Reuters

Statele Unite ale Americii (SUA) ar putea anunța în această săptămână achiziționarea unui sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina, scrie Reuters, citând surse.

Totodată, Washingtonul ar putea să anunțe și alte tipuri de asistență de securitate pentru Ucraina, inclusiv muniție suplimentară de artilerie și radare de contra-baterie pentru a răspunde nevoilor exprimate de armata ucraineană.

Armamentul este cea mai recentă asistență oferită Ucrainei de către SUA de la invadarea de către Rusia a vecinului său est-european în februarie.

Luna aceasta, președintele american Joe Biden a acceptat să ofere Ucrainei un ajutor militar în valoare de 700 de milioane de dolari, inclusiv sisteme avansate de rachete care pot lovi cu precizie ținte cu rază lungă de acțiune.

Muniția, radarele de contracarare a focului, o serie de radare de supraveghere aeriană, rachete antitanc Javelin suplimentare, precum și arme antiblindate fac de asemenea parte din acest pachet, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Un alt efort, de a vinde Ucrainei patru drone mari a fost întrerupt la începutul acestei luni, pe fondul îngrijorărilor că echipamentul radar și de supraveghere al acestora ar putea crea un risc de securitate pentru SUA dacă ar cădea în mâinile Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.