Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Stoltenberg: Aliații NATO au agreat…

Stoltenberg: Aliații NATO au agreat că nu vom avea avioane și trupe NATO în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri, după o reuniune cu miniștrii de externe ai țărilor membre, că aliații NATO au convenit că nu vor institui o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, ceea ce înseamnă că aceștia au convenit că avioanele NATO nu ar trebui să opereze peste spațiul aerian ucrainean.

Secretarul general al NATO a spus că țările membre au responsabilitatea de a se asigura că războiul Rusiei nu escaladează în afara Ucrainei. Conform acestuia, singura modalitate de a introduce o zonă de excludere a zborului este de a trimite avioane de luptă NATO în spațiul aerian al Ucrainei și apoi de a introduce această zonă de excludere a zborului prin doborârea aeronavelor rusești.

„Închiderea spațiului aerian ar însemna trimiterea de avioane NATO și doborârea avioanelor ruse deasupra Ucrainei, ceea ce ar duce la un război general în Europa. Prin urmare, am precizat că nu vom intra în Ucraina, nici pe uscat, nici prin spațiul aerian ucrainean. Nu facem parte din acest conflict și avem responsabilitatea de a ne asigura că nu escaladează și nu se răspândește dincolo de Ucraina. Ar fi și mai devastator și mai periculos, cu și mai multă suferință umană”, a declarat Stoltenberg.

Acesta mai spuce că dacă NATO s-ar implica, acest lucru ar duec la un război la scară largă în Europa.

„Înțelegem disperarea, dar credem, de asemenea, că dacă facem acest lucru, ar putea duce în cele din urmă la un război la scară largă în Europa, care să implice un număr mare de țări și să ducă la mult mai multă suferință umană. Acesta este motivul pentru care am făcut acest lucru”, a adăugat el.

Stoltenberg a spus că alianța a crescut deja semnificativ prezența pe flancul estic cu trupe suplimentare, avioane și nave.

„Acesta este răspunsul nostru imediat”, spune secretarul general al NATO, care a precizat că sunt luate în calcul trimiterea de trupe permanente suplimentare.