Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Serviciile secrete britanice susțin că…

Serviciile secrete britanice susțin că următoarele două-trei săptămâni se vor intensifica luptele în estul Ucrainei

Ministerul britanic al Apărării anunță marți, 12 aprilie, în raportul privind războiul din Ucraina, că în următoarele două-trei săptămâni se așteaptă intensificarea luptelor în estul Ucrainei.

Principalele constatări ale serviciilor secrete britanice:

  • Se așteaptă intensificarea luptelor în estul Ucrainei, în termen de două-trei săptămâni.
  • Atacurile trupelor rusești sunt încă concentrate pe pozițiile ucrainene de lângă Donețk și Lugansk; de asemenea, luptele continuă în zona Nikolaev și Herson și se reia atacul asupra orașului Kramatorsk.
  • Continuă retragerea trupelor ruse din Belarus pentru redistribuire în estul Ucrainei.

În seara zilei de 11 aprilie, autoritățile ucrainene au anunțat despre un presupus atac cu arme chimice asupra orașului Mariupol.

Fondatorul „Azov”, liderul partidului „Corpul Național”, Andriy Biletsky, a precizat că lovitura a fost efectuată la uzina „Azovstal”, unde erau fortificați militari ucraineni. „Trei persoane au semne clare de otrăvire, dar fără consecințe catastrofale”, a spus el. Anterior, gruparea „DNR” și-a declarat intenția de a folosi arme chimice în Mariupol.

Marți, 12 aprilie, este a 48-a zi de război în Ucraina. După ce Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război. Potrivit ONU, de la începutul războiului în Ucraina au murit aproximativ 1 600 de oameni.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 48-a zi de război în Ucraina