Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia și Belarus au fost…

Rusia și Belarus au fost suspendate din Consiliul Statelor de la Marea Baltică

Foto: TASS

Uniunea Europeană a anunțat că s-a alăturat membrilor Consiliului Statelor de la Marea Baltică (CBSS) pentru a suspenda Rusia și Belarus din activitățile Consiliului, transmite Reuters.

„Această decizie face parte din răspunsul Uniunii Europene și al partenerilor care au aceleași opinii referitor la invazia Ucrainei de către Rusia și la implicarea Belarusului în această agresiune neprovocată și nejustificată. UE este de acord cu ceilalți membri ai CBSS (Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia și Suedia) că suspendarea Rusiei și a Belarusului va rămâne în vigoare până când va fi posibilă reluarea cooperării pe baza respectării principiilor fundamentale ale dreptului internațional”, se arată într-o declarație UE.

Este a zecea zi de război în Ucraina. Portul strategic Mariupol, din estul Ucrainei, este supus unei „blocade” din partea armatei ruse. NATO a anunțat că  instituirea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei nu este o opțiune luată în considerare de alianță. Podul feroviar care leagă regiunea transnistreană de Ucraina a fost aruncat în aer „pentru a preveni o invazie”.

Mai multe branduri se retrag din Rusia, în timp ce liderul rus Vladimir Putin își izolează populația aproape complet, interzicând rețelele de socializare și o bună parte a mass-media occidentale. UE transmite sancțiuni și mai puternice împotriva Rusiei care, de 10 zile, duce un război în țara vecină.