Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia: Duma de Stat interzice…

Rusia: Duma de Stat interzice „agenților străini” să candideze la alegeri

Sursa: dw.com
Sursa: dw.com

Deputații Dumei de Stat din Refedația Rusă au adoptat în a doua și a treia lectură amendamente la legea „Cu privire la garanțiile de bază ale drepturilor electorale”, care interzic „agenților străini” să participe la alegerile din Rusia în calitate de candidați relatează Interfax, citat de meduza.io.

Amendamentele adoptate completează legea cu prevederea că „un candidat trebuie să înceteze să mai fie agent străin până la momentul depunerii documentelor necesare pentru înregistrarea unui candidat sau a unei liste de candidați”.

Interdicția se aplică în cazul alegerilor pentru autoritățile federale, pentru autoritățile entităților constitutive ale Federației Ruse, pentru autoritățile publice de pe teritoriul federal și pentru organele de autoguvernare locală.

Modificările prevăd, de asemenea, încetarea anticipată a atribuțiilor „agenților străini” în cadrul organismelor guvernamentale la 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

„Agenții străini” și persoanele incluse în registrul „extremiștilor și teroriștilor” nu vor putea fi, de asemenea, observatori la alegeri, împuterniciți și reprezentanți autorizați ai candidaților și asociațiilor electorale.