Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia a notificat Statele Unite…

Rusia a notificat Statele Unite despre planurile sale de a organiza exercițiile anuale ale forțelor nucleare

Pentagonul a informat marți, 25 octombrie, că Rusia a anunțat Statele Unite despre planurile de a organiza exercițiile anuale ale forțelor sale nucleare, refuzând să ofere detalii suplimentare despre aceste exerciții, care este de așteptat să includă teste ale unor rachete balistice, transmite Reuters.

„SUA au fost notificate şi, așa cum am subliniat anterior, acesta este un exercițiu anual de rutină al Rusiei. Așadar, în acest sens, Rusia își respectă obligațiile de control al armelor şi angajamentele de transparență în a face aceste notificări”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ale SUA, generalul de brigadă Patrick Ryder.

Statele Unite au spus că se așteaptă ca Rusia să testeze rachete în timpul exercițiilor anuale „Grom” ale forțelor sale nucleare strategice, menționând că în trecut au fost testate rachete balistice intercontinentale. Conform Noului Tratat START, Rusia este obligată să notifice în prealabil astfel de lansări de rachete, potrivit oficialilor americani.

Exercițiile reprezintă o potențială provocare pentru Statele Unite şi aliații săi, deoarece președintele rus Vladimir Putin a tulburat apele cu privire la intențiile sale după ce a amenințat în mod deschis să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia în invazia sa în Ucraina. Oficiali occidentali şi-au exprimat încrederea în capacitatea lor de a discerne diferența dintre un exercițiu rusesc şi orice decizie a președintelui Putin de a da curs amenințărilor sale nucleare.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a subliniat importanța respectării unor astfel de cerințe de notificare. „În timp ce Rusia se angajează într-o agresiune neprovocată şi o retorică nucleară nesăbuită, aceste măsuri de notificare asigură că nu suntem luați prin surprindere şi reduc riscurile unei percepții greșite”, a spus Price.