Republica Cehă va lua în considerare trimiterea militarilor în Ucraina, dacă Kievul o va cere
Republica Cehă nu exclude posibilitatea de a-și trimite armata în Ucraina pentru ca aceasta să reziste în fața agresiunii rusești, dacă Kievul o va cere. În plus, este gata să accepte femeile și copiii ucraineni în cazul unei invazii din partea Federației Ruse, scrie Hromadske.
Despre acest lucru a declarat Yana Chernokhova, ministrul ceh al apărării într-un interviu acordat pentru Denik N.
Ministra a fost întrebată dacă Republica Cehă intenționează să trimită un mic contingent în Ucraina, așa cum a făcut recent Canada. Chernokhova a răspuns că nimeni deocamdată nu a cerut acest lucru, dar dacă va fi primită o astfel de cerere din partea autorităților de la Kiev, atunci Republica Cehă o va examina.
Chernokhova a adăugat că, dacă situația se înrăutățește și Ucraina va fi nevoită să trimită femei și copii într-un loc sigur, atunci Republica Cehă este gata să ajute în acest sens și, dacă este necesar, să accepte ucrainenii care vor fi nevoiți să fugă de război. Ministrul a confirmat, de asemenea, că Republica Cehă intenționează să trimită obuze de artilerie de 52 mm în Ucraina.
Asistență militară din partea partenerilor
Pe 20 ianuarie a devenit cunoscut faptul că Statele Unite, pe fondalul amenințărilor tot mai evidente din partea Rusiei, au permis Lituaniei, Letoniei și Estoniei să trimită rachete și alt armament american în Ucraina – intenție raportată anterior de aceste țări.
Pe lângă Statele Baltice, Statele Unite furnizează în mod regulat arme Ucrainei. De asemenea, recent în Ucraina a sosit un lot de armament defensiv antitanc din Marea Britanie.
Canada a promis și ea să ia în considerare problema furnizării de arme Ucrainei pe fondalul unei posibile escaladări a agresiunii rusești. Mass-media scrie, de asemenea, că această țară a transferat în Ucraina un „mic contingent” al unui regiment de operațiuni speciale.
În plus, pe 22 ianuarie la Kiev a sosit primul lot (din mai multe planificate) de ajutor militar din Statele Unite, care a fost aprobat recent de președintele Joe Biden. Încărcătura conține aproximativ 90 de tone de arme letale și muniție. Iar pe 23 ianuarie a sosit al doilea lot – peste 80 de tone de arme.
În același timp, Germania își continuă politica de blocare a livrărilor de arme către Ucraina. Astfel, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat într-un interviu pentru Welt că Germania nu va furniza deocamdată arme Ucrainei. Noul cancelar al țării, Olaf Scholz, a declarat acest lucru cu o zi înainte. Opoziția germană cheamă autorităților să înceteze blocarea furnizării de arme către Ucraina.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.