Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Republica Cehă va lua în…

Republica Cehă va lua în considerare trimiterea militarilor în Ucraina, dacă Kievul o va cere

Republica Cehă nu exclude posibilitatea de a-și trimite armata în Ucraina pentru ca aceasta să reziste în fața agresiunii rusești, dacă Kievul o va cere. În plus, este gata să accepte femeile și copiii ucraineni în cazul unei invazii din partea Federației Ruse, scrie Hromadske.

Despre acest lucru a declarat Yana Chernokhova, ministrul ceh al apărării într-un interviu acordat pentru Denik N.

Ministra a fost întrebată dacă Republica Cehă intenționează să trimită un mic contingent în Ucraina, așa cum a făcut recent Canada. Chernokhova a răspuns că nimeni deocamdată nu a cerut acest lucru, dar dacă va fi primită o astfel de cerere din partea autorităților de la Kiev, atunci Republica Cehă o va examina.

Chernokhova a adăugat că, dacă situația se înrăutățește și Ucraina va fi nevoită să trimită femei și copii într-un loc sigur, atunci Republica Cehă este gata să ajute în acest sens și, dacă este necesar, să accepte ucrainenii care vor fi nevoiți să fugă de război. Ministrul a confirmat, de asemenea, că Republica Cehă intenționează să trimită obuze de artilerie de 52 mm în Ucraina.

Asistență militară din partea partenerilor

Pe 20 ianuarie a devenit cunoscut faptul că Statele Unite, pe fondalul amenințărilor tot mai evidente din partea Rusiei, au permis Lituaniei, Letoniei și Estoniei să trimită rachete și alt armament american în Ucraina – intenție raportată anterior de aceste țări.

Pe lângă Statele Baltice, Statele Unite furnizează în mod regulat arme Ucrainei. De asemenea, recent în Ucraina a sosit un lot de armament defensiv antitanc din Marea Britanie.

Canada a promis și ea să ia în considerare problema furnizării de arme Ucrainei pe fondalul unei posibile escaladări a agresiunii rusești. Mass-media scrie, de asemenea, că această țară a transferat în Ucraina un „mic contingent” al unui regiment de operațiuni speciale.

În plus, pe 22 ianuarie la Kiev a sosit primul lot (din mai multe planificate) de ajutor militar din Statele Unite, care a fost aprobat recent de președintele Joe Biden. Încărcătura conține aproximativ 90 de tone de arme letale și muniție. Iar pe 23 ianuarie a sosit al doilea lot – peste 80 de tone de arme.

În același timp, Germania își continuă politica de blocare a livrărilor de arme către Ucraina. Astfel, ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat într-un interviu pentru Welt că Germania nu va furniza deocamdată arme Ucrainei. Noul cancelar al țării, Olaf Scholz, a declarat acest lucru cu o zi înainte. Opoziția germană cheamă autorităților să înceteze blocarea furnizării de arme către Ucraina.