Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reacția președintei Comisiei Europene la…

Reacția președintei Comisiei Europene la evoluțiile din Orientul Mijlociu

În contextul evoluțiilor recent din Orientul Mijlociu, președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen a declarat că Europa are o reponsabilitate specială și că, pe măsură ce tensiunile cresc, Europa vorbește cu toți cei implicați.

După evoluțiile recente din Irak, acum este important să oprim ciclul violenței, astfel încât o acțiune să nu dea naștere la următoarea, ci în schimb, să fie creat din nou spațiu pentru diplomație”, a spus von der Leyen, adăugând că Înaltul Reprezentant va convoca miniștrii de externe la o ședință specială a Consiliului pentru a activa toate canalele diplomatice.

„Suntem profund îngrijorați de anunțul Iranului potrivit căruia nu va mai respecta limita stabilită de Planul Comun Cuprinzător de Acțiune. Acest anunț vine într-o perioadă de tensiuni severe în regiune. Din punct de vedere european, este important ca Iranul să revină la acordul nuclear. Trebuie să convingem Iranul că asta este, de asemenea, în propriul său interes”, a mai spus von der Leyen.

Miniștrii de externe ai UE vor organiza vineri o întâlnire extraordinară la Bruxelles pentru a discuta situația din Orientul Mijlociu, au declarat diplomați pentru politico.eu

Luni, 6 ianuarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la Iran să se abţină de la noi violenţe şi provocări”, la finalul unei reuniuni extraordinare a ambasadorilor Alianţei Nord-Atlantice pe tema crizei dintre Washington şi Teheran.