Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Proteste în Iran: Televiziunea de…

Proteste în Iran: Televiziunea de stat a fost piratată în direct de către protestatari

Sursa foto: AFP/ Getty Images

Postul de stat iranian a fost piratat sâmbătă, în direct. Buletinul de știri a fost întrerupt de un protest împotriva liderului țării. Pe ecran a apărut o mască, urmată de o imagine a Liderului Suprem Ali Khamenei cu flăcări în jurul său, informează BBC.

Grupul s-a numit „Adalat Ali”, sau Justiția lui Ali. Acest mesaj vine după ce cel puțin trei persoane au fost împușcate, în timp ce protestatarii s-au ciocnit cu forțele de securitate din cauza morții lui Mahsa Amini.

Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a fost reținută la Teheran de poliție pentru că nu a purtat hijab-ul în mod corespunzător. Tânăra a murit în custodie, la 16 septembrie, la trei zile după arestarea ei. Moartea ei a declanșat un val fără precedent de proteste în toată țara.

Buletinul de știri TV de sâmbătă a fost întrerupt în jurul orei 18:00, ora locală, cu imagini care includeau liderul suprem al Iranului cu o țintă pe cap, fotografii cu Mahsa Amini și cu alte trei femei ucise în recentele proteste.

Una dintre legendele scria „alătură-te nouă și ridică-te”, în timp ce alta spunea „sângele tinerilor noștri picură de pe labele tale”. Întreruperea a durat doar câteva secunde înainte de a fi întreruptă.

Astfel de manifestări de rebeliune împotriva Liderului Suprem al Iranului, Ali Khamenei, sunt rare din punct de vedere istoric, iar el deține putere aproape completă în Iran. Însă, după moartea tinerei iraniene, s-a produs o rebeliune deschisă.