Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Procurorul general al SUA: Nu…

Procurorul general al SUA: Nu există dovezi privind fraude care ar fi putut schimba rezultatul alegerilor prezidențiale

Departamentul de Justiție al SUA nu a găsit dovezi care să susțină acuzațiile de fraudă pe scară largă care ar fi putut schimba rezultatul alegerilor prezidențiale de luna trecută, a spus procurorul general al Statelor Unite ale Americii, William Barr într-un interviu pentru Associated Press, citat de CNN.

„Până în prezent, nu am văzut fraude la o scară care ar fi putut da un rezultat diferit la alegeri”, a spus Barr.

Barr, care înainte de alegeri a susținut afirmațiile președintelui în exercițiu Donald Trump potrivit cărora votul prin corespondență nu e sigur, a spus că atât Departamentul Justiției, cât și Departamentul pentru Securitate Internă au analizat acuzațiile de fraudă și le consideră nefondate, potrivit CNN, citat de Digi24.

„A existat o acuzație că ar fi existat o fraudă sistemică și anume că mașinile de numărat au fost programate pentru a distorsiona rezultatele alegerilor. Departamentul Justiției și Departamentul pentru Securitate Internă au analizat acest lucru și, până acum, nu am văzut nimic care să demonstreze acest lucru”, a spus el.

Declarațiile lui Barr vin la câteva săptămâni după ce un fost oficial al securității cibernetice a respins în mod public afirmațiile lui Trump, făcându-l pe președinte să îl concedieze.

Doi avocați care lucrează pentru Trump au respins evaluarea lui Barr marți, repetându-și afirmațiile că dețin „dovezi ample ale votului ilegal în cel puțin șase state”.

„Cu cel mai mare respect față de procurorul general, opinia sa pare a fi fără a avea cunoștință sau fără investigarea neregulilor substanțiale și a dovezilor fraudelor sistemice”, au declarat avocații Rudy Giuliani și Jenna Ellis într-o declarație.

Anterior, Barr a susținut afirmații similare cu cele pe care le-a făcut Trump, inclusiv în septembrie, când a condamnat statele care foloseau votul prin corespondență în timpul pandemiei de coronavirus.

„Oamenii care încearcă să schimbe regulile petru această metodă, care este supusă fraudei și constrângerilor – este nesăbuit și periculoas și oamenii se joacă cu focul”, a spus atunci Barr.

Alegerile prezidențiale din SUA au avut loc pe 3 noiembrie și au fost câștigate de către democratul, Joe Biden.

Până pe 11 decembrie trebuie să fie validat rezultatul alegerilor. La trei zile distanţă vine votul electorilor din fiecare stat. Aceştia mereu respectă opţiunea poporului. Pe 23 decembrie votul electorilor ajunge la Washington.

Pe 3 ianuarie este programat startul celui de-al 117-lea Congres. Membrii Casei Reprezentanţilor şi noii membri ai Senatului vor depune jurământul. Pe 6 ianuarie va fi întâlnirea tuturor membrilor iar cele 538 de voturi ale electorilor vor fi citite. Ultimul pas este pe 20 ianuarie. Atunci are loc ziua inaugurării iar Joseph Robinette Biden Jr va deveni al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii.