Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Procuratura Rusiei solicită condamnarea opozantului…

Procuratura Rusiei solicită condamnarea opozantului rus Alexei Navalny la încă 13 ani de închisoare

Foto: Reuters

Procurorii ruși au cerut marţi, 15 martie, condamnarea opozantului rus Alexei Navalny la încă 13 ani de închisoare pentru fraudă şi ultragiu la adresa instanţei, transmite TASS, citat de Reuters.

Navalny execută deja o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, într-un lagăr penitenciar de la est de Moscova, pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată, după ce s-a tratat în Germania în urma unei otrăviri cu agent neurotoxic Noviciok, pusă pe seama serviciilor secrete ruse.

În acest nou proces, anchetatori îl acuză pe opozant de faptul că a deturnat donaţii în valoare de peste 4,7 milioane de dolari, bani plătiţi organizaţiilor sale – fapte care pot fi pedepsite cu maximum zece ani de închisoare. Aleksei Navalny riscă, de asemenea, până la şase ani de închsoare cu privire la ultragiu într-un tribunal în cursul unei audieri, anul trecut. În iunie 2021, principalele organizaţii ale opozantului, inclusiv Fondul luptei împotriva corupţiei (FBK) au fost calificate drept „extremiste” de către justiţia rusă, o hotărâre care a antrenat încgiderea acestora şi proceduri judiciare împotriva multora dintre activiştii acestora.

Cel mai cunoscut critic al Kremlinui consideră că acuzaţiile pentru care fusese condamnat iniţial, apoi eliberat condiţionat, au fost înscenate pentru a-i bloca ascensiunea politică, notează Reuters.

Alexei Navalny a fost arestat anul trecut chiar de pe aeroport când s-a întors în Rusia după ce fusese tratat în Germania pentru otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.

Alexei Navalny riscă până la 15 ani de închisoare pentru patru acuzații de înșelăciune și două acuzații de sfidare a instanței de judecată din timpul unui proces de anul trecut. O decizie în acest proces poate fi pronunțată chiar și într-o săptămână, spun susținătorii opozantului, care, în același timp, acuză autoritățile că încearcă să îl țină ascuns de public.

Opozantul rus Alexei Navalny riscă 15 ani de închisoare în plus pentru noi acuzații de fraudă și sfidarea instanței de judecată