Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Opozantul rus Alexei Navalny riscă…

Opozantul rus Alexei Navalny riscă 15 ani de închisoare în plus pentru noi acuzații de fraudă și sfidarea instanței de judecată

Foto: Novaya Gazeta

Opozantul rus Alexei Navalny a fost adus marți, 15 februarie, în fața instanței de judecată pentru noi acuzații care i-ar putea prelungi cu 15 ani condamnarea la închisoare. În procesul care a început marți în colonia penală în care este închis, situată în Pokrov, la 100 de kilometri est de Moscova, Alexei Navalny este acuzat de fraudă și sfidarea instanței de judecată, potrivit Novaaya Gazeta.

În acest nou proces, anchetatori îl acuză pe opozant de faptul că a deturnat donaţii în valoare de peste 4,7 milioane de dolari, bani plătiţi organizaţiilor sale – fapte care pot fi pedepsite cu maximum zece ani de închisoare. Aleksei Navalny riscă, de asemenea, până la şase ani de închsoare cu privire la ultragiu într-un tribunal în cursul unei audieri, anul trecut. În iunie 2021, principalele organizaţii ale opozantului, inclusiv Fondul luptei împotriva corupţiei (FBK) au fost calificate drept „extremiste” de către justiţia rusă, o hotărâre care a antrenat încgiderea acestora şi proceduri judiciare împotriva multora dintre activiştii acestora.

În imaginile surprinse în sala de judecată improvizată și distribuite apoi de jurnalişti, Navalnîi poartă uniforma închisorii și este flancat de avocaţi și gardieni. Soția lui este și ea prezentă la judecată. Ședința de judecată a fost prezidată de magistrata Tribunalului Districtual Lefortovo din Moscova, Margarita Kotova.

Navalny a ținut un discurs și să s-a adresat instanței: „Voi continua să lupt. Nu mă tem. Nici colonia, nici FSB, nici parchetul, nici armele chimice, pentru că consider că este umilitor să-mi fie frică de toate acestea.

Alexei Navalny a fost arestat anul trecut chiar de pe aeroport când s-a întors în Rusia după ce fusese tratat în Germania pentru otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.

Alexei Navalny riscă până la 15 ani de închisoare pentru patru acuzații de înșelăciune și două acuzații de sfidare a instanței de judecată din timpul unui proces de anul trecut. O decizie în acest proces poate fi pronunțată chiar și într-o săptămână, spun susținătorii opozantului, care, în același timp, acuză autoritățile că încearcă să îl țină ascuns de public.