Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele României l-a desemnat pe…

Președintele României l-a desemnat pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în funcția de prim-ministru interimar

Sursa foto: Inquam Photos

Președintele României, Klaus Iohannis, l-a desemnat luni, 12 iunie, pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, în funcția de prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern, anunță Administrația Prezidențială de la București.

Șeful statului român a luat act de demisia lui Nicolae-Ionel Ciucă și a semnat decretul prin care se constată vacantarea funcţiei de prim-ministru al Guvernului României.

Klaus Iohannis va invita marți, 13 iunie, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor și formațiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a primit luni, 12 iunie 2023, pe domnul Nicolae-Ionel Ciucă, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de Prim-ministru (…).

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile Prim-ministrului până la formarea noului Guvern (…)”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale de la București.

Luni, 12 iunie, premierul României, Nicolae Ciucă, și-a depus mandatul, ca urmare a protocolului semnat în noiembrie 2021 la instalarea guvernului Ciucă, cu PSD și UDMR, notează Libertatea.

Anunțul a fost făcut după ce a fost publicată în Monitorul Oficial al României ordonanța de urgență privind creșterile salariale ale profesorilor, adoptată în prima parte a zilei. Demisia lui Ciucă echivalează cu demisia întregului Executiv.

Nicolae Ciucă a mai anunțat că va demisiona pe 26 mai, dar s-a răzgândit în contextul grevei profesorilor și a refuzului lui Marcel Ciolacu de a prelua funcția până la finalizarea negocierilor cu sindicatele.

În urma anunţului, se declanşează procedura pentru rocada premierilor în cadrul coaliţiei de guvernare.