Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președinta R. Moldova, Maia Sandu,…

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, absolventă Harvard Kennedy School, invitată să susțină un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 de la Harvard

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, absolventă Harvard Kennedy School, cea care a purtat o campanie anticorupție timp de un deceniu înainte de a ocupa funcția de președinte al R. Moldova, va susține, la 25 mai, un discurs la ceremonia de absolvire a promoției 2022 la Harvard Kennedy School. Un anunț în acest sens a fost publicat marți, 29 martie, pe site-ul instituției.

După ce și-a obținut diploma de master în administrație publică la mijlocul carierei la Kennedy School în 2010, Sandu s-a alăturat Băncii Mondiale la Washington ca consilier principal. Dar doar doi ani mai târziu, ea a ales să meargă acasă în Moldova și să-și folosească abilitățile pentru a repara un sistem politic corupt despre care spunea că distruge mica fostă republică sovietică cuprinsă între Ucraina și România.

Ea s-a alăturat cabinetului de miniștri din Republica Moldova ca ministru al Educației din 2012 până în 2015, a înființat un partid politic pro-european și a devenit prim-ministru pentru scurt timp în 2019. Ea și-a descris prioritatea principală ca fiind „a face oamenii să creadă din nou în țara lor”. Sandu s-a confruntat cu oligarhi miliardari și susținători socialiști care concuraseră pentru controlul cuferelor guvernamentale; a fost înlăturată după doar cinci luni în funcție. Dar ea a promis că va continua lupta pentru a transforma Moldova într-o democrație modernă – și a câștigat o victorie zdrobitoare pentru a deveni președinte în decembrie 2020.

„Maia Sandu a dat un exemplu impresionant pentru studenții de la Harvard Kennedy School despre ceea ce înseamnă să fii un lider public și un funcționar public bazat pe principii și eficient”, a spus Elmendorf, profesor de politici publice Don K. Price.

„Decizia ei de a se întoarce acasă și de a intra în lupta politică și hotărârea ei de a contesta interesele create pentru a putea reduce corupția și a crea noi oportunități pentru moldoveni, oferă modele importante pentru clasa de absolvenți din acest an. Suntem atât de încântați că ea a acceptat invitația noastră la începutul acestui an de a ne ține adresa de absolvire și așteptăm cu nerăbdare să poată veni”.

Sandu a studiat managementul la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) și a obținut un master în relații internaționale la Academia de Administrație Publică. Ea a lucrat în biroul Băncii Mondiale din capitală, Chișinău, și în roluri guvernamentale și de consultanță înainte de a veni să studieze la Școala Kennedy. Vorbește rusă și engleză, precum și româna maternă.

Discursul de absolvire va face parte din ceremonia de absolvire din acest an, care va avea loc miercuri, 25 mai, la Kennedy School.

DOC/ Averea declarată de președinta R. Moldova Maia Sandu. Ce salariu a ridicat de la Președinție în primul an de mandat