Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Peste 100 de oameni au…

Peste 100 de oameni au fost reținuți duminică în Rusia la protestele în susținerea opozantul rus Alexei Navalnîi

Sursa fotO: Telegram/Команда Навального

Cel puțin 109 persoane au fost reținute în Rusia pe 4 iunie, la protestele desfășurate în mai multe orașe în sprijinul liderului încarcerat al opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi. Pe 4 iunie, Aleksei Navalnîi a împlinit 47 de ani. El și-a sărbătorit ziua de naștere într-o închisoare din regiunea rusă Vladimir. Pe tot parcursul zilei, rușii au ieșit pe străzile principale ale orașelor din Rusia și din alte țări pentru a-și arăta sprijinul față de Navalnîi, transmite Novaya Gazeta Europa.

Au avut loc acțiuni de protest în cel puțin 120 de orașe, printre care Moscova, Sankt Petersburg, Habarovsk, Krasnoiarsk, Barnaul, Novosibirsk, Samara, Permi, Irkutsk, Batumi, Tbilisi, Geneva, Praga, Tel Aviv, Paris, Buenos Aires, Sydney, Tokyo, Helsinki, Toronto, New York, Stockholm și altele.

Cel puțin 109 persoane au fost reținute în Rusia, potrivit OVD-Info. Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, protestatarii au fost reținuți pentru că aveau baloane albastre și galbene, pliante cu „apel la canapele”, „Libertate și canguri, Putin este un păianjen”, „Libertate lui Navalnîi” sau „Libertate deținuților politici”.

Poliția a efectuat un raid la linia de metrou Tagansko-Krasnopresnenskaia din Moscova, a confiscat pașapoarte și telefoane și a împiedicat avocații să intre în secțiile de poliție. Printre cei reținuți se numără cinci minori și doi jurnaliști, scrie Novaya Gazeta Europa.

Ultimele proteste masive din Rusia au avut loc în septembrie 2022, când Vladimir Putin a anunțat așa-numita mobilizare parțială în contextul războiului din Ucraina. Atunci, peste 1 200 de persoane din aproape 40 de orașe au fost reținute la mitingurile anti-mobilizare organizate pe teritoriul Rusiei, potrivit proiectului pentru drepturile omului OVD-Info.

Echipa lui Alexei Navalnîi a promis atunci sprijin celor care vor protesta sau „fac lucruri mari, inclusiv incendierea biroului de înregistrare și înrolare militară”. Procuratura din Moscova i-a amenințat pe cei care fac apel la proteste, precum și pe participanți cu pedepse administrative sau penale, „inclusiv sub formă de închisoare de până la 15 ani”.

În noiembrie 2022, justiția rusă a respins un apel al avocaților lui Navalnîi şi a menținut condamnarea sa la opt ani de închisoare pentru fraudă şi ultraj.