Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Permisul european de sănătate, numit…

Permisul european de sănătate, numit „pașaport verde” a intrat în faza de testare. Comisia Europeană anunță când va fi operațional

Permisul european de sănătate, care este încă subiectul negocierilor politice în UE, a intrat luni într-o fază de teste care ar trebui să îi permită să fie operațional din punct de vedere tehnic începând cu luna iunie, înainte de sezonul estival, a anunțat Comisia Europeană.

Franța și Malta sunt primele două țări care au început de luni, 10 mai, să testeze interoperabilitatea sistemului. Este vorba de verificarea capacității statelor membre de a se conecta la „gateway-ul” european pus în aplicare. Această fază pilot, de două săptămâni, implică 18 țări ale UE plus Islanda, a declarat un purtător de cuvânt al executivului UE, Johannes Bahrke.

Această fază nu implică utilizarea datelor reale sau participarea cetățenilor, dar începând cu 1 iunie, țările membre , dacă vor fi pregătite, vor putea începe să folosească sistemul în condiții reale, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Acest certificat european de sănătate este destinat să ofere un cadru armonizat pentru a facilita libera circulație în UE, în această vară.

Certificatul sanitar, numit și „pașaport verde” conține un cod QR care indică faptul că titularul acestuia a fost vaccinat sau că a trecut un test negativ sau că are imunitate după ce a fost infectat cu Covid-19. Acesta este însoțit de o semnătură electronică care atestă autenticitatea sa. La verificarea certificatului de către autoritatea competentă (polițiști de frontieră, poliție), codul QR este scanat și semnătura electronică este verificată.

Depinde de statele membre să decidă dacă includ acest certificat în cererea lor națională de urmărire – ca în Franța – sau dacă utilizează o cerere separată.

Sistemul este dezvoltat de companiile germane T-Systems și SAP.

În plus, față de aceste pregătiri tehnice, regulamentul privind certificatul european de sănătate face obiectul discuțiilor dintre deputații din Parlamentul European și reprezentanții Consiliului Europei, o instituție care reprezintă statele membre.

Dezacordurile se referă în special la gratuitatea sau la plafonarea prețului testelor, cerute de Parlamentul European.

Eurodeputaţii mai cer ca guvernele să nu poată impune restricţii suplimentare deţinătorilor certificatului, cum ar fi carantina. Însă statele membre doresc să-şi rezerve această posibilitate.

Presa internațională scrie că o nouă sesiune de negocieri urmează să aibă loc marți. Orice compromis va trebui apoi aprobat de Consiliu și votat în plen în Parlamentul European. Comisia speră ca regulamentul să fie adoptat înainte de sfârșitul lunii iunie.