Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Patriarhul rus Kirill avertizează: „Orice…

Patriarhul rus Kirill avertizează: „Orice dorință de a distruge Rusia va însemna sfârșitul lumii”

Sursa foto: Profimedia Images

Patriarhul rus Kirill a avertizat joi, 19 ianuarie, că „dorințele țărilor occidentale de a învinge Rusia a luat acum o formă foarte periculoasă, dar orice încercare de a le pune în aplicare va însemna sfârșitul lumii”, făcând referire la războiul din Ucraina.

„Astăzi, există mari amenințări la adresa lumii, a țării noastre și a întregii rase umane (…). Dorința de a învinge Rusia a luat astăzi o formă foarte periculoasă. Ne rugăm Domnului să le dea înțelepciune demenților și să îi ajute să înțeleagă că orice dorință de a distruge Rusia ar însemna sfârșitul lumii”, a spus el, după liturghie, informează TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Patriarhul Kirill susține că Rusia deține „arme puternice” și are „oameni care sunt motivați să învingă”.

„Astăzi este un moment atât de anevoios, dar noi credem că Dumnezeu nu va abandona pământul rusesc, că Rusia va avea puterea, dacă va fi necesar, de a-și apăra pământul și poporul său. Să dea Dumnezeu să nu se ajungă la o astfel de confruntare”, a adăugat el.

Patriarhul Kirill este un aliat cheie al președintelui rus Vladimir Putin și un susținător al invaziei ruse în Ucraina. El i-a criticat anterior pe cei care se opun războiului. Anterior, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat că soldații ruși care vor muri în războiul împotriva Ucrainei „vor fi curățați de toate păcatele lor”, la câteva zile după ce armata rusă a atacat Ucraina.

Papa Francisc, un oponent vocal al războiului a condamnat poziția patriarhului Kirill în mai multe discursuri publice, inclusiv la începutul lunii septembrie 2022, când a spus că „Dumnezeu nu susține războiul”.

Într-o rezoluție adoptată joi, 19 ianuarie, deputații din cadrul Parlamentului European solicită tragerea la răspundere a conducerii politice și militare ruse pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei. Textul a fost adoptat cu 472 de voturi pentru, 19 împotrivă și 33 de abțineri.

Astfel, Parlamentul European a declarat că atrocitățile comise de forțele ruse în Bucea, Irpin și multe alte orașe ucrainene dezvăluie „brutalitatea războiului” și subliniază importanța unei acțiuni internaționale coordonate pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției în conformitate cu dreptul internațional.