Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul European a aprobat prelungirea…

Parlamentul European a aprobat prelungirea cu 12 luni a certificatului digital COVID-19 al UE

Sursa foto: Parlamentul European

Plenul Parlamentului European a aprobat joi, 23 iunie, acordul cu statele membre de prelungire a cadrului juridic al certificatului digital COVID-19 al UE pentru încă 12 luni.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, europarlamentarii au sprijinit acordul încheiat pe 13 iunie, care vizează prevenirea restricțiilor la libera circulație în UE în cazul apariției unor noi variante sau a altor amenințări legate de pandemii, cu 453 de voturi pentru, 119 împotrivă și 19 abțineri (cetățeni ai Uniunii) și 454 de voturi pentru, 112 împotrivă și 20 de abțineri (cetățeni ai țărilor terțe).

Normele actuale, care urmau să expire săptămâna viitoare, vor fi valabile până pe 30 iunie 2023.

Ca răspuns la solicitarea Parlamentului, documentul prevede că statele membre UE nu ar trebui să restricționeze libera circulație a titularilor certificatului digital UE COVID (EUDCC) într-un mod disproporționat sau discriminatoriu.

Comisia Europeană va evalua impactul EUDCC asupra liberei circulații și a drepturilor fundamentale până la sfârșitul anului 2022 și poate propune abrogarea acestuia, dacă situația sănătății publice o permite, în baza celor mai recente avize științifice ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și ale Comitetului pentru Securitate Sanitară.