Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul European, a aprobat noi…

Parlamentul European, a aprobat noi reguli împotriva spălării banilor

Noile reglementări ce au fost aprobate săptămâna trecută prevăd ca proprietarii finali ai companiilor vor fi obligați să se înscrie în registre centrale din statele membre, accesibile atât autorităților, cât și cetățenilor cu ”un interes legitim”, cum ar fi jurnaliștii de investigație. Potrivit experţilor modificările vor aduce beneficii şi ţărilor care nu sunt membre UE, deoarece vor permite controlul banilor spălaţi prin entităţile comerciale din ţările europene, dar şi destinatarii finali ai acestor bani.

Noua directivă contra spălării banilor dorește intensificarea luptei împotriva infracțiunilor fiscale și a finanțării terorismului. Au fost, de asemenea, aprobate reguli noi pentru o mai ușoară identificare a transferului de fonduri.

Aceasta este cea de a patra directivă europeană împotriva spălării banilor care obligă pentru prima dată statele membre UE să creeze registre centrale cu informații privind proprietarii finali, ”beneficiari”, ai companiilor sau ai altor persoane juridice, precum și ai trusturilor.

Accesul pe baza ”interesului legitim” la registrele de proprietate

Registrele centrale vor fi accesibile pentru autorități și pentru unitățile lor de investigații financiare (fără nicio restricție), pentru ”entitățile obligatorii” (cum ar fi băncile în cadrul aplicării măsurilor de precauție privind clientela), precum și pentru public (deși accesul publicului poate fi acordat doar pe baza unei înregistrări online a persoanei care dorește să acceseze registrul și a achitării unei taxe care să acopere costurile administrative).

Pentru a accesa un registru, o persoană sau o organizație (de exemplu, jurnaliștii de investigație sau ONG-urile) va trebui să demonstreze ”interesul legitim” în spălarea de bani sau finanțarea terorismului suspectate, precum și în alte infracțiuni care ar putea contribui la finanțarea acestora, cum ar fi corupția, infracțiunile fiscale și frauda.

Aceste persoane pot accesa informații cum ar fi numele, data nașterii, naționalitatea, țara de rezidență a persoanei care deține compania respectivă, precum și detalii privind proprietatea. Orice excepție de la acces acordată de statele membre va fi posibilă doar ”de la caz la caz, în circumstanțe excepționale”.

Textul clarifică regulile privind ”persoanele expuse politic”, adică acele persoane care au un risc mai mare de corupție din cauza pozițiilor politice pe care le dețin, cum ar fi șef de stat, membru al guvernului, judecător de instanță supremă, membru al parlamentului, precum și membrii familiilor lor.

Acolo unde există relații de afaceri de risc înalt cu astfel de persoane, trebuie aplicate măsuri suplimentare, cum ar fi identificarea sursei averii și a sursei fondurilor implicate, se arată în directivă.

De asemenea deputații europeni au aprobat și un regulament privind ”transferul fondurilor”, care are ca scop îmbunătățirea urmăririi celor care efectuează și care primesc plăți, precum și a bunurilor lor.

Statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva împotriva spălării banilor în legislațiile naționale.

Amintim că potrivit raportului Kroll banii pompaţi din Banca de Economii au ajuns de la firmele care au luat creditele pe conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong. Potrivit noilor reglementări, acest tip de tranzacţii prin intermediului firmelor înregistrate în ţările membre UE, vor deveni transparente, spălarea banilor va fi îngreunată, iar destinatarii finali a acestor tranzacţii dubioase vor fi mai expuşi ca oricând.