Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Operațiune de amploare a trupelor…

Operațiune de amploare a trupelor și dronelor israeliene în Cisiordania: cel puțin opt palestinieni au fost uciși iar alte 50 de persoane au fost rănite

Sursa: Reuters

Forțele israeliene au atacat luni, 3 iulie, orașul palestinian Jenin cu drone în cadrul uneia dintre cele mai mari operațiuni din Cisiordania din ultimii 20 de ani, ucigând cel puțin opt persoane și implicând sute de soldați în schimburi de focuri care au continuat până după-amiază, relatează Reuters.

Focuri de armă și explozii au fost auzite pe tot parcursul zilei, în timp ce luptele au continuat între trupele israeliene și luptătorii din Brigăzile Jenin, o unitate formată din grupuri militante cu sediul în tabăra de refugiați aglomerată din oraș.

„Ceea ce se întâmplă în tabăra de refugiați este un adevărat război”, a declarat șoferul palestinian de ambulanță Khaled Alahmad. „Au fost lovituri din cer care au vizat tabăra. De fiecare dată când intrăm cu mașina, în jur de cinci până la șapte ambulanțe, ne întoarcem plini cu răniți”.

Potrivit sursei citate, în anumite momente în cursul dimineții, cel puțin șase drone au putut fi văzute zburând deasupra orașului și a taberei adiacente, o zonă densă care adăpostește aproximativ 14 000 de refugiați în mai puțin de jumătate de kilometru pătrat.

Tabăra s-a aflat în centrul unei escaladări a violențelor în Cisiordania, care a declanșat o îngrijorare din ce în ce mai mare, de la Washington până în lumea arabă, fără a deschide până acum calea spre reluarea negocierilor politice, care sunt în impas de aproape un deceniu.

De mai bine de un an, raidurile armatei în orașe precum Jenin au devenit o rutină, în timp ce au avut loc o serie de atacuri mortale ale palestinienilor împotriva israelienilor și dezlănțuiri ale mulțimilor de coloniști evrei împotriva satelor palestiniene.

Ministerul palestinian al sănătății a confirmat că cel puțin opt persoane au fost ucise și peste 50 rănite în Jenin, în timp ce un alt bărbat a fost ucis în Ramallah în cursul nopții, împușcat în cap la un punct de control.

Armata israeliană a declarat că forțele sale au lovit o clădire care servea drept centru de comandă pentru luptătorii din Brigăzile Jenin, acțiune descrisă drept „un amplu efort antiterorist” menit să distrugă infrastructura și să împiedice militanții să folosească tabăra de refugiați ca bază.

Pe măsură ce operațiunea a continuat, buldozerele blindate israeliene au arat drumurile din tabără, tăind alimentarea cu apă a orașului, a declarat municipalitatea din Jenin.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că operațiunea va dura atât timp cât va fi necesar și a sugerat că forțele ar putea rămâne pentru o perioadă extinsă. „Ar putea dura câteva ore, dar ar putea dura și zile. Suntem concentrați pe obiectivele noastre”, a declarat acesta.

Până la 21 iunie, când a efectuat un atac în apropiere de Jenin, armata israeliană nu mai folosise atacuri cu drone în Cisiordania din 2006. Dar amploarea tot mai mare a violențelor și presiunea asupra forțelor terestre au însemnat că astfel de tactici ar putea continua, a declarat un purtător de cuvânt militar.

Un purtător de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas a calificat operațiunea drept „o nouă crimă de război împotriva poporului nostru lipsit de apărare”, în timp ce emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a declarat că discută cu toate părțile pentru a detensiona situația și a asigura accesul umanitar.

În războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, Israelul a luat Cisiordania, pe care palestinienii o consideră nucleul unui viitor stat independent. După decenii de conflict, negocierile de pace care au fost intermediate de Statele Unite au fost înghețate din 2014.