Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Negocierile de aderare la UE…

„Negocierile de aderare la UE cu R. Moldova trebuie să înceapă”, potrivit Parlamentului European. Eurodeputații vor vota o rezoluție la începutul lunii octombrie

Sursa: Guvernul R. Moldova/Facebook

Parlamentul European (PE) va vota joi, 5 octombrie, o rezoluție care va face bilanțul parcursului R. Moldova către Uniunea Europeană, conform unui comunicat de presă publicat joi, 28 septembrie, de instituția de la Strasbourg.

Înaintea votului asupra rezoluției, eurodeputații vor dezbate marți, 3 octombrie, cu Comisia și Consiliul ultimele evoluții din Republica Moldova.

„R. Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, a suferit daune colaterale politice și economice grave din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei vecine, cu inflație, prețuri la alimente și la energie în creștere, proteste de stradă în capitala Chișinău, întreruperi de curent electric și campanii de dezinformare. Au existat, de asemenea, avertismente cu privire la o lovitură de stat înscenată de Rusia împotriva conducerii pro-europene a țării, pe lângă consecințele actuale ale conflictului înghețat de zeci de ani cu separatiștii sprijiniți de Rusia din Transnistria”, se arată în comunicatul publicat de PE.

În urma invadării pe scară largă de către Moscova a Ucrainei, R. Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată la UE în iunie 2022.

În aprilie 2023, Parlamentul European a cerut ca negocierile de aderare la UE cu R. Moldova să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă Moldova va îndeplini cele nouă etape identificate de Comisia Europeană ca necesare pentru deschiderea negocierilor.

Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European, pentru relațiile cu R. Moldova, decizia a fost luată de Conferința Președinților Grupurilor Politice din PE.

„Grupul PPE din Parlamentul European a solicitat organizarea dezbaterii și adoptarea rezoluției despre R. Moldova în urma unei inițiative venită din partea europarlamentarului Andrej Halicki, vicepreședinte al Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară „Euronest”, și din partea mea, ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova.

Aducem R. Moldova din nou pe agenda noastră fiindcă vrem să reiterăm poziția clară a Parlamentului European privind începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului”, a declarat Siegfried Mureșan într-o postare pe Facebook.