Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO începe luni în Germania…

NATO începe luni în Germania cel mai mare exercițiu aerian din istoria sa

Sursa foto: US Air Force

NATO începe luni, 12 iunie, cel mai mare exercițiu de desfășurare a forțelor aeriene în Europa din istoria alianței, potrivit unui anunț al forțelor militare de luptă ale Germaniei (bundeswehr). Exercițiul „Air Defender 23”, condus de Germania, se va desfășura până la 23 iunie și va include aproximativ 250 de aeronave militare din peste 25 de țări NATO și partenere, inclusiv Japonia și Suedia.

„Air Defender 23 este cel mai mare exercițiu de desfășurare a puterii aeriene de la înființarea NATO. Acesta demonstrează solidaritatea în cadrul Alianței și solidaritatea transatlantică: între 12 și 23 iunie, până la 10.000 de participanți din 25 de țări cu 250 de aeronave vor exersa operațiuni aeriene în spațiul aerian european sub comanda Forțelor Aeriene germane”, anunța zilele trecute bundeswehr.

Manevrele vor avea loc în trei zone de zbor: deasupra nordului Germaniei și Mării Nordului, în estul Germaniei și pe o suprafață mică din sudul Republicii Federale, scrie Deutsche Welle. Aceste zone vor fi închise cu schimbul pentru mai multe ore pe zi traficului aerian civil.

Aeroporturile germane își vor extinde programul de lucru și pe timpul nopții în cele 10 zile. „Sper ca, prin luarea tuturor măsurilor necesare, să nu se ajungă la anulări de zboruri”, spune șeful piloților Luftwaffe Ingo Gerhartz. Inspectorul militar german nu exclude însă posibile întârzieri la decolările și aterizările curselor de pasageri, potrivit sursei citate.

Exercițiile vor avea loc și la sol: de exemplu „evacuarea unui aeroport” face parte din manevrele programate, potrivit lui Ingo Gerhartz, inspectorul Luftwaffe. Alte scenarii sunt sprijinirea trupelor de la sol din aer, lupta pe cer împotriva unor avioane militare inamice și interceptarea rachetelor cu rază medie de acțiune de către bombardierele NATO. SUA trimit avionul „invizibil” F-35, cel mai modern din dotarea Alianței. Deasupra Mării Nordului va fi exersată și apărarea împotriva unor submarine și nave ostile, spune expertul SWP Arnold.

Manevre NATO în timpul contraofensivei ucrainene

În contextul actual al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, mulți se gândesc în Europa la Rusia când vine vorba de „dușman”. Totuși, potrivit DW, la prezentarea mediatică a Air Defender 23 la Berlin, inspectorul Luftwaffe Ingo Gerhartz a făcut toate eforturile de a evita referirea la dușmanul din Est. A făcut-o însă ambasadoarea americană în Germania, Amy Gutmann: „Prevenția prin pregătire este azi mai importantă ca oricând”, a afirmat ea. SUA și aliații lor din NATO joacă această carte a intimidării fără să excludă un efect secundar probabil dorit: Rusia va studia mai mult ca sigur manevrele NATO, în timp ce armata ucraineană sporește presiunile asupra invadatorilor ruși pe fronturile din estul și sudul Ucrainei.