Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul rus de externe, Serghei…

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, acuză Kievul pentru criza cerealelor

Sursa foto: Getty Images

Criza ucraineană a exporturilor de cereale ar fi fost deja rezolvată dacă Kievul și aliații săi occidentali ar fi deminat porturile din Marea Neagră, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-o conferință de presă susținută în urma discuțiilor cu ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, scrie CNN.

„Încercările Turciei și ale secretarului general al ONU ar fi avut succes de mult timp dacă Ucraina și stăpânii săi occidentali ar fi rezolvat problema deminării în Marea Neagră. Încercările de a organiza o coaliție internațională pentru deminarea porturilor din Marea Neagră au ca unic scop să intervină în afacerile regiunii Mării Negre sub auspiciile ONU”, a spus Lavrov.

Pe 21 iunie, Ministerul rus al Apărării a discutat despre exporturile de cereale din porturile ucrainene cu o delegație turcă, în timpul unei întâlniri care a avut loc la Moscova.

Anterior, ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat că este „urgent” să se rezolve criza cerealelor din Ucraina în următoarea lună pentru a evita consecințe „devastatoare”.

Vorbind la Ankara alături de ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, Truss l-a acuzat din nou pe președintele rus Vladimir Putin că „înarmează foametea” și a subliniat că, dacă această situație dificilă nu va fi rezolvată, va duce probabil la „o foamete majoră în întreaga lume”.

„El (n.red. Putin) a blocat porturile ucrainene și oprește exportul a 20 de milioane de tone de cereale în întreaga lume, ținând lumea la răscumpărare”, a declarat Truss, care se află în Turcia pentru a discuta planul de scoatere a cerealelor, susținut de ONU.

Războiul dintre Rusia și Ucraina, al treilea și, respectiv, al patrulea mare exportator de cereale din lume, a accentuat inflația prețurilor la alimente și pune în pericol aprovizionarea cu alimente la nivel mondial.

Rusia a confiscat părți mari din coasta Ucrainei în cele peste 100 de zile de război, iar navele sale de război controlează Marea Neagră și Marea Azov, blocând exporturile agricole ale Ucrainei și crescând costul cerealelor.

Ucraina și Occidentul acuză Moscova că înarmează aprovizionarea cu alimente. Rusia spune că de vină sunt minele ucrainene amplasate pe mare și sancțiunile internaționale impuse Moscovei.