Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul rus de Externe a…

Ministrul rus de Externe a declarat că Rusia „nu va aștepta la nesfârșit” un răspuns din partea Statelor Unite și NATO

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri într-o conferință de presă că Rusia se pregătește pentru orice evoluție a situației, în timp ce așteaptă un răspuns din partea Statelor Unite și NATO cu privire la garanțiile de securitate. De asemenea, Rusia și-a repetat cu fermitate cererea ca NATO să nu se extindă spre est, în ciuda respingerii de către Alianță a acestei cereri, scrie AP.

Șeful diplomației de la Moscova a declarat cu o zi înainte că Rusia nu-și va retrage în cazarmă trupele desfășurate în apropierea frontierei cu Ucraina, transmite RIA.

Serghei Lavrov consideră că NATO încearcă „să se extindă artificial”, prin prezența în Ucraina și în statele scandinave: „Chiar dacă Ucraina nu se va alătura NATO, faptul că există armament ofensiv și baze militare americane la Marea Azov, putem spune că a dus la încălcarea unei linii roșii. Sunt sute de militari britanici și americani în Ucraina. Prezența acestor instructori în Donbas depășește mai multe linii roșii și va duce la o confruntare directă între ruși și NATO”, a declarat oficialul.

Ministrul reiterează faptul că este esențial ca NATO să nu se extindă spre est și cere ca Alianța să ofere o garanție în scris în acest sens, până săptămâna viitoare, subliniind că „nu va aștepta la nesfârșit un răspuns din partea Occidentului”. A argumentat faptul că pentru Moscova, aceasta este condiția principală pentru dezamorsarea tensiunilor. Referitor la retragerea trupelor rusești de la granița cu Ucraina, Lavrov spune că această solicitare “este inacceptabilă, iar Vestul merge prea departe”.

Declarațiile ministrului au fost făcute în contextul în care discuțiile dintre Rusia și statele vestice au intrat într-un blocaj, săptămâna aceasta. Înaintea conferinței lui Lavrov, mai multe site-uri guvernamentale ucrainene au fost ținta unui amplu atac informatic, însă nu este clar pentru moment cine a coordonat atacul.