Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul de Externe al României:…

Ministrul de Externe al României: Arestarea lui Navalny, după otrăvire, este inacceptabilă

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a scris, pe Twitter, după arestarea lui Alexei Navalny, liderul opoziției din Rusia, la reîntoarcea sa în țară, că acțiunea autorităților rusești este „inacceptabilă” și „nedemocratică”.

„Reținerea liderului opoziției din Rusia Navalny la reîntoarcerea sa în țară după ce s-a recuperat de la otrăvirea cu Noviciok este inacceptabilă. Reprimarea opoziției, doar pentru că este opoziția, este pur și simplu nedemocratic”, a scris, duminică seara, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Navalny a fost reţinut duminică seara, 17 ianuarie, la punctul de control al paşapoartelor de pe aeroportul Şeremetievo din Moscova. Deşi ştia că ar putea fi arestat la sosirea în Rusia, el a revenit de la Berlin, unde fusese internat în spital din august anul trecut după otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.

Autoritatea penitenciară din Rusia (FSIN) a confirmat arestarea.

Arestarea lui Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova este inacceptabilă”, a scris Michel în reţeaua Twitter.

Poliţia rusă a arestat duminică mai mulţi susţinători ai opozantului, înainte de aterizarea acestuia.

Avionul companiei ruse Pobeda la bordul căruia se afla Navalny urma să aterizeze pe aeroportul Vnukovo, dar linia aeriană a comunicat că aeroportul respectiv a fost închis, iar zborul a fost redirecţionat către Şeremetievo.

Unul din colaboratorii celui mai cunoscut dizident rus a numit şapte colaboratori ai acestuia care au fost reţinuţi de forţele de ordine. Potrivit agenţiei EFE, printre cei arestaţi se află şi Oleg, fratele lui Alexei Navalny.