Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mesajul lui Volodimir Zelenski, la…

Mesajul lui Volodimir Zelenski, la un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina: „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a câștiga în acest an”

La un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a adresat un mesaj poporului ucrainean, în care a mulțumit pentru rezistența în fața armatei ruse și a promis că va face totul pentru ca Ucraina să învingă în acest an.

„Mulțumesc poporului nostru, mulțumesc armatei noastre de milioane de voluntari și cetățenilor implicați, care pot obține tot ceea de ce avem nevoie. Am devenit un tot întreg. Am devenit o singură familie. Nu există străini printre noi. Ucrainenii au adăpostit ucraineni, și-au deschis casele și inimile celor care au fost forțați să fugă de război.

Îndurăm toate amenințările, bombardamentele, rachetele de croazieră, dronele kamikaze, întunericul, frigul. Suntem mai puternici. A fost un an de reziliență. Un an al grijii. Un an al curajului. Un an de durere. Un an de speranță. Un an de rezistență. Un an al unității. Un an al invincibilității. Rezultatul principal al acestui an este faptul că am rămas pe poziții. Nu am suferit o înfrângere. Și vom face tot ce ne stă în putință pentru a câștiga în acest an”, a transmit Zelenski în mesajul adresat poporului Ucrainean, la un an de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Potrivit Poliției de Frontieră a R. Moldova, în perioada 24 februarie 2022 – 22 februarie 2023 în R. Moldova au intrat – 937.568 cetățeni ai Ucrainei, dintre care: 698.594 ucraineni prin sectorul moldo-ucrainean, 119.200 ucraineni prin sectorul moldo-român și 119.774 ucraineni pe cale aeriană.

Actualmente pe teritoriul R. Moldova se află 104.011 ucraineni, dintre care 48.417 minori, 38.614 femei și 16.980 bărbați. Ceilalți 833.557 de ucraineni au ieșit din R. Moldova.

Un an de război în Ucraina: cum a primit Moldova sute de mii de refugiați