Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Marea Britanie se desparte astăzi…

Marea Britanie se desparte astăzi de UE, după 47 de ani de parteneriat și 1.317 zile de negocieri

Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană în noaptea 31 ianuarie 2020, după aproape patru ani de incertitudine politică. Pe parcursul zilei, numeroşi politicieni britanici, europeni și alte figuri publice au oferit reacții în acest sens, scrie Agerpres.

Premierul britanic Boris Johnson: „Treaba noastră ca guvern – treaba mea – este să unim această ţară şi să mergem mai departe”, a transmis el. „Cel mai important lucru de spus în această seară este că acesta nu este un sfârşit, ci un început. Aceste este momentul când zorii răsar şi cortina se ridică pentru un nou act. Este un moment de reală înnoire naţională şi schimbare.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „Este o poveste de prieteni vechi şi noi începuturi”, a declarat ea la BBC. „Este o zi emoţionantă, dar aştept cu nerăbdare etapa următoare. (…) Negocierile vor fi dure, dar noi vrem să fim cei mai apropiaţi prieteni şi parteneri la care vă puteţi gândi”, a adăugat şefa UE cu privire la un viitor acord comercial.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo: „Poporul britanic a vrut să iasă de sub tirania Bruxellesului. A vrut capacitatea de a lua propriile decizii. Şi noi vrem acelaşi lucru pentru poporul britanic”, a spus acesta.

Ministrul de externe irlandez, Simon Covey: „Dintr-o perspectivă irlandeză, astăzi este o zi tristă. Fireşte, acceptăm şi respectăm decizia Marii Britanii de a se retrage, dar punctele noastre de vedere rămân neschimbate: credem că aceasta a fost o situaţie perdantă pentru toată lumea. Credem că locul Marii Britanii în lume va fi diminuat prin faptul că nu va avea solidaritatea şi sprijinul apartenenţei la uniune. Credem că UE va fi mai slabă fără o ţară atât de mare precum Regatul Unit ca parte a ei”, a afirmat ministrul.

Totodată, în sunet de cimpoi şi agitând drapelul britanic, mai mulţi eurodeputaţi britanici din Partidul Brexit au părăsit vineri definitiv Parlamentul European.

Uniunea Europeană este a treia mare putere economică mondială, după Statele Unite și China. Odată cu plecarea Marii Britanii, populația totală a Uniunii Europene va fi de aproximativ 446 de milioane de locuitori și teritoriul Blocului comunitar va scădea cu 5,5%.

Vineri este şi ultima zi în care steagul britanic flutură la instituţiile Uniunii Europene.

Parlamentul European (PE) a ratificat miercuri, 29 ianuarie, acordul de retragere a Marii Britanii din UE şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.

Brexit: Ce se va schimba de la 1 februarie