Mai multe secții de votare, deschise în R. Moldova pentru alegerile prezidențiale din România. Cetățenii sunt așteptați la urne din 2 mai

Pe teritoriul R. Moldova vor fi deschise 64 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale care vor avea loc în România, cu 5 mai multe față de scrutinul anterior. Cetățenii români din R. Moldova sunt așteptați la vot pentru alegerea președintelui României în perioada vineri, 2 mai – duminică, 4 mai, în intervalul 07:00-21:00.
Asfel, Ambasada României a anunțat că în R. Moldova vor fi organizate 64 de secții de votare:
- în regiunea NORD – 18 secții de votare;
- în regiunea CENTRU – 38 de secții de votare, dintre care 20 în orașul Chișinău;
- în regiunea SUD – 8 secții de votare.




Pentru a putea vota la alegerile prezidențiale cetățenii trebuie să prezinte unul din următoarele documente:
- Cartea de identitate
- Cartea electronică de identitate
- Cartea de identitate provizorie
- Buletinul de identitate
- Pașaportul diplomatic
- Pașaportul diplomatic electronic
- Pașaportul de serviciu
- Pașaportul de serviciu electronic
- Pașaportul simplu
- Pașaportul simplu electronic
- Pașaportul simplu temporar
- Carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare)
Cine sunt cei 11 candidați
Conform HotNews, Crin Antonescu este candidatul coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR. Fostul președinte al PNL și fost președinte interimar al României după suspendarea lui Traian Băsescu are 65 de ani și a revenit în viața publică după 10 ani de absență, înainte de alegerile prezidențiale din acest an.
George Simion este la a doua candidatură pentru Președinția României, după ce la alegerile din 2024 a fost pe locul al patrulea în clasament. Liderul AUR a intrat în cursa pentru Cotroceni de anul acesta după ce candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă de Curtea Constituțională a României (CCR). În toate sondajele de opinie pentru alegerile din luna mai, Simion este favorit.
Elena Lasconi este primar la Câmpulung și președinta USR. Și ea este la a doua candidatură la alegerile prezidențiale, după ce, în urma rezultatelor a primului tur din luna noiembrie, intrase în finala prezidențială cu Călin Georgescu. În sondaje, președinta USR este cotată cu un scor de sub 10%.
Nicușor Dan este la prima candidatură pentru alegerile prezidențiale și la al doilea mandat de primar al Bucureștiului. El și-a anunțat intenția de a candida la președinție cu câteva zile după ce primele alegeri au fost anulate de către CCR. În sondajele de opinie, Primarul Capitalei este unul dintre favoriții intrării în turul al doilea.
Victor Ponta, fost președinte PSD și fost premier, candidează pentru a doua oară la Președinția României, de data aceasta independent. Victor Ponta și-a dat demisia din funcția de premier în 2015, după tragedia de la Colectiv, în urma căreia au murit 65 de tineri. Într-un sondaj de opinie, comandat chiar de Nicușor Dan, este pe locul doi în intențiile de vot ale românilor.
Lavinia Șandru este fostă realizatoare TV și a fost coordonatoarea de comunicare a PUSL, partid fondat de Dan Voiculescu. În sondaje, este cotată cu mai puțin de 1% în intențiile de vot.
Silviu Predoiu este fostul numărul doi al Serviciului de Informații Externe (SIE) și fost prim-adjunct al directorului SIE între 2005 și 2018. Este și el la a doua candidatură pentru Președinția României, prima dată în 2014, când s-a clasat pe ultimul loc, cu 0,12%.
Cristian Terheș este europarlamentar la al doilea mandat, ales pe listele AUR, și a candidat și în 2024 la alegerile prezidențiale. La alegerile prezidențiale din 2024, Terheș a obținut 1,04%, adică 95 783 de voturi.
Daniel Funeriu este fost ministru al Educației în guvernul Boc. De profesie chimist, fost membru al PLD, PDL și PMP, Daniel Funeriu (53 de ani) a mai fost europarlamentar în intervalul decembrie 2008-iulie 2009.
John-Ion Banu-Muscel candidează independent la prezidențiale și se prezintă drept om de afaceri româno-american. Potrivit stirileprotv.ro, în Statele Unite, el a creat Romanian-American League (Liga Româno-Americană), o asociație românească din Florida.
Sebastian Constantin Popescu are 43 de ani și este absolvent al Facultatății de Medicină Veterinară, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara. El este președinte al Partidului Noua Românie și se prezintă drept jurnalist la „ExclusiveNews”, conform CV-ului său.
Partidul Acțiune şi Solidaritate (PAS), care deține guvernarea în R. Moldova, şi-a declarat susținerea oficială pentru Crin Antonescu la alegerile prezidențiale din România, care vor avea loc pe 4 mai. Igor Grosu, președintele PAS şi al Parlamentului R. Moldova, a declarat că Antonescu este „candidatul înaintat de guvernarea pro-europeană de la București, dar mai exact al Partidului Național Liberal (PNL) – care face parte, la fel ca PAS, din familia europeană a Partidului Popular European (PPE)”. Președintele Parlamentului de la Chişinău a mai menționat că PNL a fost cel mai activ susținător al parcursului european al R. Moldova.
Datele arată că, în primul tur al alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut, doar puțin peste 20% din votanții din R. Moldova l-au susținut pe candidatul Nicolae-Ionel Ciucă, pentru care PAS și-a îndemnat electoratul să voteze. Fosta jurnalistă Elena Lasconi s-a clasat pe primul loc în R. Moldova la alegerile prezidențiale din România.