Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   LIVE TEXT/ Revoluția din Kazahstan.…

LIVE TEXT Revoluția din Kazahstan. SUA și Rusia nu au discutat la Geneva despre situația din Kazahstan

După ce peste 160 de persoane au murit în cele mai violente tulburări de la independența Kazahstanului în urmă cu mai bine de 30 de ani, președintele kazah a descris luni protestele drept o „tentativă de lovitură de stat”, în timp ce Rusia a revendicat victoria în apărarea vecinului său din Asia Centrală. Într-un discurs ținut la o întâlnire online a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia, Kassym-Jomart Tokayev a spus că ordinea în Kazahstan a fost restabilită, scrie Aljazeera.

UPDATE 19:40 Statele Unite și Federația Rusă nu au discutat despre situația din Kazahstan la Geneva, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, în cadrul unui briefing.

UPDATE 19:15 Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a declarat luni că la revoltele de săptămâna trecută au participat de asemenea combatanţi străini veniţi din alte ţări ale Asiei Centrale, Afganistan şi Orientul Mijlociu.

„Nu am nicio îndoială că este vorba despre un atac terorist, un act organizat şi bine pregătit împotriva Kazahstanului, cu participarea unor combatanţi străini din ţări ale Asiei Centrale, inclusiv Afganistan. Combatanţi din Orientul Mijlociu de asemenea au participat”, a transmis într-un comunicat serviciul de presă al lui Tokaev, după o discuţie telefonică a acestuia din urmă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Circa 1 300 de companii au suferit pagube, au fost atacate de asemenea circa o sută de bănci şi centre comerciale, iar 500 de maşini de poliţie au fost incendiate, în total pierderi de 2-3 miliarde de dolari pentru statul kazah, a mai menţionat Tokaev, prezentând un bilanţ al violenţelor soldate cu „numeroase victime printre forţele de ordine şi civili”. Autorităţile locale nu au precizat încă numărul victimelor, afirmând doar că zeci de persoane au fost ucise, printre care 16 membri ai forţelor de ordine.

UPDATE 18:10 Tokayev: Forțele de menținere a păcii CSTO vor rămâne în Kazahstan până când situația se va stabiliza.

„Forțele de menținere a păcii ale CSTO au fost desfășurate în conformitate cu articolele 2 și 4 din Tratatul de securitate colectivă al CSTO. Vor rămâne în Kazahstan până când situația se va stabiliza complet”, a declarat șeful statului, citat de serviciul său de presă, scrie Ria.

UPDATE 17:30 În Kazahstan, internetul a fost deconectat din nou, inclusiv în capitala Nur-Sultan, transmite RIA Novosti. În același timp, comunicarea celulară continuă să funcționeze. În ultimele zile au fost constante întreruperi în activitatea Rețelei în Kazahstan.

Între timp, Rusia continuă însă să trimită militari. Pe de altă parte, oamenii sunt tot fără internet și stau la cozi la magazine și la bănci.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat luni că forţele ţării sale şi ale ţărilor aliate trimise în Kazahstan pentru a sprijini puterea kazahă, vizată – potrivit lui – de „terorismul internaţional” se vor retrage din această ţară din Asia Centrală de îndată ce îşi vor fi încheiat misiunea, avertizând, totodată, că această alianță militară din cadrul CSI, condusă de Rusia, nu va permite ca guvernele ţărilor membre să fie răsturnate de la putere prin „revoluţii colorate”, relatează.

Circa 2 030 de militari din cadrul Forţei colective de menţinere a păcii a OTSC au fost desfăşuraţi săptămâna trecută la solicitarea preşedintelui kazah pe fondul revoltelor violente ce au cuprins ţara, potrivit AFP.

Protestele au început la 2 ianuarie, după o creştere a preţurilor la gazul natural lichefiat (GPL), în oraşul Janaozen, în vestul ţării, înainte de a se extinde spre marele oraş regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî. 

Șeful poliției din Almatî a declarat că în urma protestelor aproximativ 500 de persoane au fost rănite, dintre care 130 sunt femei.

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a acceptat miercuri demisia guvernului condus de premierul Askar Mamin. Vicepremierul Alihan Smailov îşi va asuma rolul de premier interimar până la formarea unui nou cabinet.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GPL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Regiunea Mangystau depinde de GNL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a preţului duce la o creştere în lanţ a preţurilor la produse alimentare, deja mai mari de la începutul pandemiei de coronavirus.