Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Evghenia Guțul, după ce…

VIDEO Evghenia Guțul, după ce s-a întâlnit cu Putin: „Colaborarea cu Rusia va căpăta un suflu nou”

Bașcana Găgăuziei a comunicat despre „rezultatele” aflării sale în Federația Rusă. Astfel, aceasta a specificat că „găgăuzii vor primi gaz mai ieftin direct de la Gazprom”. „Se vor deschide conturi speciale pentru locuitorii din Găgăuzia pentru ca sponsorii din Rusia să transfere adaosuri”. Guțul a anunțat că rușii, legal, ar fi transferat deja bani, dar „banii au fost sechestrați de autoritățile centrale”. Totodată, bașcana a anunțat că în timpul apropiat se va întâlni cu „liderii Voronin, Dodon, Șor și conducătorul partidului Renaștere”.

Bașcana Găgăuziei a adunat presa, astăzi, 13 martie la un briefing de presă.

„Bună ziua, prieteni. V-am adunat ca să vă comunic rezultatele despre deplasarea mea în Federația Rusă și să vă anunț despre planurile din viitor. În perioada 1-8 martie, delegația noastră a lucrat în Rusia.

Aceasta a ținut să mulțumească autorităților din Federația Rusă pentru „primirea călduroasă”.

„Vladimir Putin și-a exprimat toată susținerea în lupta autonomiei noastre pentru drepturile noastre. Vreau să spun un mare mulțumesc pentru primirea lor, pentru relația și respectul lor pentru poporul găgăuz și pentru Moldova”, a specificat Guțul.

Guțul a enumerat subiectele despre care a discutat cu autoritățile ruse. Primul subiect este legat de gaz. Astfel, aceasta a anunțat că „s-a adresat Rusiei să primim gaz direct de la Gazprom cu tarif redus”.

„Pe parcursul deplasării am discutat despre trei subiecte importante care îi vizează pe cetățenii găgăuzi. Primul subiect ține de gaz. După cum ați văzut, gazul care a fost cumpărat de sponsori pentru ajutorarea lor, nu a ajuns la oameni. Tranzacția cu partea turcă a fost oprită grosolan de către regim. Lor nu le este convenabil ca o regiune din țară să trăiască mai bine. Pentru locuitorii din Găgăuzia, subiectul gazului mai ieftin este foarte important, de aceea m-am adresat Rusiei cu rugămintea ca să primim gaz direct de la Gazprom cu tarif redus. Există înțelegere și susținere deplină în acest sens”. a declarat Guțul.

Totodată, Guțul a vorbit despre deschiderea conturilor speciale pentru găgăuzi, acolo „s-ar fi transferat deja bani de la investitorii ruși, dar banii au fost sechestrați”.

„În perioada electorală, eu am promis poporului adaos pensionarilor, învățătorilor, medicilor, poliției pentru că oamenii nu pot trăi normal cu resursele pe care le repartizează actualul regim. Vreau ca oamenii din regiunea mea să trăiască mai bine. Am reușit să găsim sponsori. Sponsorii chiar au transferat în bugetul Găgăuziei, dar acești bani au fost sechestrați de către conducerea centrală. Încă o dată vreau să spun că toate contractele sponsorizate sunt absolut legale, cu toate documentele necesare. De aceasta m-am adresat autorităților din Rusia cu rugămintea de a deschide separat conturi pentru locuitorii din Găgăuzia, ca să putem transfera adaosuri pentru popor. Din momentul inițierii acestui sistem de business va fi mai ușor să colaborăm cu partenerii și investitorii noștri”

Al treilea subiect ține de deschiderea unei piețe directe Găgăuzia- Federația Rusă.

„Rusia e gata să deschidă piața pentru companiile noastre. Chiar acum noi discutăm cu partenerii noștri ruși cifrele exacte. Pot să spun că exportatorii găgăuzi îi așteaptă profit mult mai mare decât în alte regiuni ale țării” specifică aceasta.

„Pe toate aceste trei întrebări s-au format deja grupuri de lucru. Colaborarea cu Rusia va căpăta un suflu nou”, a accentuat Guțul.

Pe lângă mulțumirile aduse autorităților ruse, Guțul mulțumit și „deputaților din Adunarea Găgăuză, deputaților socialiști, deputaților partidului Șor și deputații partidului Renaștere care au participat și au apărat drepturile noastre. Este un caz concret când opoziția s-a unit și sa va putea obține succes. Sunt recunoscătoare tuturor”, a declarat ea.

Vorbind despre planurile de viitor, aceasta a spus că se va întâlni cu „liderii Voronin, Dodon, Șor și conducătorul partidului Renaștere”.

„În timpul apropiat, mă voi întâlni cu liderii opoziției – Voronin, Dodon, Șor și conducătorul partidului Renaștere. O să discutăm despre colaborarea cu ei. Suntem interesați ca și mai mulți găgăuzi, să fie în Parlamentul și la conducerea R. Moldova. Găgăuzia a meritat reprezentanți destoinici. Și cel mai important, conducerea noastră (merită) să se afle la conducerea R. Moldova. Funcția de bașcan în Guvern nu este moftul sau capriciul cuiva” a mai precizat ea.


Bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Konstantinov, au efectuat vineri, 1 martie, o vizită la Moscova, Rusia. Tot atunci, potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, în Rusia se afla și fostul deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”. 

Anterior, Evghenia Guțul, a avut o întrevedere cu șefa senatului rus, Valentina Matvienko, în cadrul căreia a acuzat autoritățile de la Chișinău că „încearcă să rupă relațiile cu Rusia”.

Curtea de Apel Comrat a validat pe 22 mai mandatul Evgheniei Guțul, membră a Partidului „Șor”, declarat neconstituțional, în funcția de bașcană a Găgăuziei.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat pe 7 septembrie un decret care prevedea modificarea componenței Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană. În noua componență nu s-au regăsi bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov.

„Mai există și niște suspiciuni în raport cu această persoană. În Guvern lucrează oameni pentru cetățenii R. Moldova, care respectă statul R. Moldova. Atunci când există suspiciuni că cineva face parte dintr-o grupare criminală sau că lucrează pentru interesele altui stat, trebuie să investigăm lucrurile, nu avem de ce să ne grăbim”, a declarat șefa statului.