Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia,…

Lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia, condamnată în lipsă la 15 ani de închisoare

Sursa foto: Svetlana Tihanovskaia/ Twitter

Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, care se află în exil în Lituania, a fost condamnată la 15 ani de închisoare de un tribunal din Belarus. Ea este acuzată de „trădare de stat, conspirație pentru preluarea puterii de stat, crearea și gestionarea unei formațiuni extremiste și apeluri publice la preluarea puterii de stat”, scrie TASS, agenție de presă afiliată Kremlinului.

Tihanovskaia, în vârstă de 40 de ani, a fugit din Belarus după ce a candidat la președinție în 2020 împotriva liderului veteran Alexander Lukașenko. Alegerile au fost urmate de proteste în masă, după ce opoziția l-a acuzat pe Lukașenko de fraudă electorală, lucru pe care acesta l-a negat.

Anterior, lidera opoziției belaruse a declarat pentru Reuters că nu se aștepta ca procesul să fie corect.

„În Belarus nu există procese corecte. Trăim într-o anarhie absolută, așa că procesul va fi o farsă și un spectacol, dar nu o justiție reală”, a declarat Tihanovskaia în luna ianuarie.

Vineri, 3 martie, Ales Bialiaţki, laureat al Premiului Nobel pentru Pace și activist pentru drepturile omului, vicepreședintele Federației Internaționale pentru Drepturile Omului (FIDH), Valentin Stefanovici, și avocatul Vladimir Labkovici au fost condamnați la 10, 9 și respectiv 7 ani de închisoare de o instanță din Belarus.

Potrivit FIDH, cei trei sunt acuzați „de contrabandă și de finanțarea unor acțiuni care încalcă ordinea publică”: „Aceste pretexte au fost folosite pentru a le sancționa activitatea lor legitimă în domeniul drepturilor omului în calitate de lideri ai „Viasna”, una dintre principalele organizații pentru drepturile omului din Belarus și membră a FIDH”.

Ravina Shamdasani, purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva, că instituția este îngrijorată de „lipsa unor proceduri de judecată echitabile și a accesului la un sistem judiciar independent în Belarus”. Autoritățile de la Minsk i-a expus pe apărătorii drepturilor omului la riscul de a fi urmăriți penal pentru activitățile lor legitime, a adăugat ea.