Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Lavrov propune ca Belarus să…

Lavrov propune ca Belarus să ofere Ucrainei garanții de securitate

Foto: TASS

Ministrul de externe al Federației Ruse Serghei Lavrov a declarat vineri, 8 aprilie, că Belarus ar trebui să ofere garanții de securitate pentru Ucraina în viitor, odată ce Kievul își va afirma statutul neutru, scrie presa rusă.

Potrivit lui Lavrov, Belarus este o platformă excelentă pentru ca negocierile ruso-ucrainene să continue, deși totul depinde de acordurile părților, iar întâlnirile în alte țări, nu sunt excluse.

„La cererea părții ucrainene, statutul său neutru, non-bloc, non-nuclear ar trebui să fie însoțit de garanții de securitate. Am propus ca Republica Belarus să fie, desigur, printre aceste țări-garante”, a spus Lavrov.

Myhail Podolyak, consilier al Președintelui Ucrainei, desemnat șeful delegației ucrainene pentru negocierile cu partea rusească a declarat că Ucraina și Rusia poartă „în mod constant” discuții de pace prin videoconferință, dar starea de spirit a negocierilor a fost afectată de evenimente, inclusiv moartea unor civili în orașul Bucha.

Oficialii ucraineni acuză trupele ruse că au comis crimele din Bucha, în afara Kievului. Moscova neagă că a vizat civili din Ucraina și a spus că decesele din Bucha au fost un „fals monstruos” organizat de Occident pentru a o discredita.

Anterior, a fost anunțat faptul că Ucraina a propus să semneze un tratat internațional privind un nou sistem de garanții de securitate pentru țară. Printre garanți, Kievul vede țările membre ale Consiliului de Securitate al ONU, printre care Rusia, SUA, Marea Britanie, China, Franța, precum și Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia și Israel.

În cea de-a 44-a zi de război în Ucraina trupele ruse își intensifică atacurile în sud și est, iar autoritățile ucrainene depun eforturi pentru a evacua civili din regiunile estice ale țării. Adunarea Generală a ONU a votat pentru suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Rusia a răspuns spunând că această decizie este ilegală şi motivată politic. Kremlinul a recunoscut pentru prima dată că a suferit pierderi „semnificative” de trupe în Ucraina.

Cronologia evenimentelor din Ucraina – LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina