Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Kremlinul spune că avionul lui…

Kremlinul spune că avionul lui Prigojin ar fi putut fi doborât intenționat

Sursa: Reuters

Kremlinul a declarat miercuri că anchetatorii iau în considerare posibilitatea ca avionul care îl transporta pe șeful mercenarilor Evgheni Prigojin să fi fost doborât intenționat, aceasta fiind prima recunoaștere explicită a faptului că acesta ar fi putut fi asasinat, relatează Reuters.

„Este evident că sunt luate în considerare diferite versiuni, inclusiv versiunea – știți despre ce vorbim -, să spunem, o atrocitate deliberată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în fața reporterilor, vorbind despre anchetă.

Întrebat dacă Organizația Internațională a Aviației Civile va investiga accidentul, Peskov a spus că circumstanțele au făcut ca situația să fie diferită, dar a avertizat că anchetatorii nu au ajuns încă la concluzii oficiale cu privire la ceea ce s-a întâmplat cu exactitate.

„Să așteptăm rezultatele anchetei noastre rusești”, a spus Peskov.

Avionul privat Embraer cu care Prigojin călătorea de la Moscova la Sankt Petersburg s-a prăbușit la nord de Moscova, ucigând toate cele 10 persoane aflate la bord pe 23 august, inclusiv alți doi lideri din Wagner, cele patru gărzi de corp ale lui Prigojin și un echipaj de trei persoane.

Cauza este încă neclară, dar sătenii din apropierea locului accidentului au declarat pentru Reuters că au auzit o bubuitură și apoi au văzut avionul prăbușindu-se la sol.

Avionul s-a prăbușit la exact două luni de când Prigojin a anunțat că va porni spre Moscova, la sfârșitul lunii iunie, pentru a cere demisia ministrului Apărării rus.

Rusia a informat autoritatea braziliană de investigare a avioanelor că nu va investiga prăbușirea avionului Embraer (EMBR3.SA), fabricat în Brazilia, în conformitate cu normele internaționale, „în acest moment„, a declarat agenția braziliană pentru Reuters.

Întrebat despre acest raport, Peskov a declarat că „în primul rând, ancheta este în curs de desfășurare, Comitetul de anchetă este angajat în acest sens„.

„În acest caz nu se poate vorbi de niciun aspect internațional”, a spus Peskov.

A doua zi după prăbușire, Putin a transmis condoleanțe familiilor celor uciși și a declarat că îl cunoaște pe Prigojin de foarte mult timp, încă de la începutul anilor 1990.

„A fost un om cu o soartă dificilă și a făcut greșeli grave în viață”, a spus Putin, descriindu-l în același timp ca fiind un om de afaceri talentat.

Kremlinul a respins ca fiind o „minciună absolută” sugestia unor politicieni și comentatori occidentali – pentru care aceștia nu au furnizat dovezi – că Putin a ordonat uciderea lui Prigojin din răzbunare.