Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Judecătoarea care a emis mandatul…

Judecătoarea care a emis mandatul de arestare pentru Putin va conduce Curtea Penală Internațională

În imagine, de la stânga la dreapta: primul vicepreședinte al CPI, judecătorul Rosario Salvatore Aitala, președinta CPI, judecătoarea Tomoko Akane și al doilea vicepreședinte al CPI, judecătoarea Reine Alapini-Gansou. Foto: icc-cpi.int

Judecătoarea japoneză Tomoko Akane a fost aleasă în funcția de președinte al Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga luni, 11 martie. Anterior, ea a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus Vladimir Putin, potrivit hromadske.ua. Noua numire a fost anunțată într-un comunicat emis de CPI.

Judecătorul Rosario Salvatore Aitala a fost ales prim-vicepreședinte, iar judecătoarea Reine Alapini-Gansou a devenit al doilea vicepreședinte. Membrii conducerii Tribunalului de la Haga sunt aleși pentru un mandat de trei ani.

Sunt profund onorată de faptul că am fost aleasă de colegii mei judecători pentru a ocupa funcția de președinte al Curții Penale Internaționale. În această perioadă dificilă pentru Curte, este nevoie de o conducere stabilă, colaborativă și unitară. Mă voi concentra pe încurajarea dialogului între organele Curții și reprezentanții apărării și ai victimelor, precum și pe consolidarea dialogului cu statele părți și cu statele care nu au ratificat încă Statutul de la Roma”, a declarat Akane.

Camera preliminară a Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga a emis, în martie 2023, un mandat de arestare pe numele președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, și al comisarei prezidențiale pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova.

Camera preliminară a recunoscut că există motive rezonabile pentru a crede că fiecare suspect este responsabil pentru crimă de război și, prin urmare, a emis mandate de arestare.