Italia va elibera aproape 500 de mii de vize noi de muncă pentru lucrători din afara UE, o măsură menită să reducă deficitul de forță de muncă

Guvernul italian a anunțat că va elibera aproape 500 000 de vize noi de muncă pentru persoane din afara UE, o măsură considerată insuficientă de un important sindicat care a îndemnat marți, 1 iulie, la o schimbare structurală în fața deficitului de forță de muncă, transmite agenția de știri AFP.
Un decret adoptat luni seară de guvern prevede autorizarea a 497 550 de intrări în perioada 2026-2028 – dintre care aproape 165 000 anul viitor -, repartizate între munca nesezonieră și independentă, și munca sezonieră în agricultură și turism, transmite Agerpres, citat de G4Media.
Guvernul condus de Giorgia Meloni a eliberat deja 450 000 de permise între 2023-2025, ceea ce înseamnă un total de aproape un milion, o creștere puternică față de 70 000 în 2021 și 75 700 în 2022.
Guvernul Meloni – care a făcut lupta contra imigrației ilegale una din priorități – încearcă să dezvolte căile de imigrație legală pentru lucrători non-UE spre a răspunde deficitului de forță de muncă într-o țară cu mari probleme demografice.
Principalul sindicat din agricultură, Coldiretti, a salutat decizia guvernului, spunând că este un „important pas înainte pentru a garanta disponibilitatea de muncitori agricoli și, în consecință, producția alimentară”.
Cu toate acestea, o responsabilă din cadrul confederației sindicale CGIL, cea mai veche și mai importantă din Italia, a declarat marți că noile cote nu țin cont de dinamica migratorie și de nevoile de forță de muncă.
Potrivit Mariei Grazia Gabrielli, numărul de cereri este mult inferior cotelor disponibile, cu excepția muncii domestice.
În 2023 și 2024, numai între 7,5% și 7,8% din cote au condus efectiv la un permis de ședere, ceea ce le arată ineficiența, a afirmat ea într-un comunicat.
Gabrielli a criticat politica guvernului de a da prioritate solicitanților din țări care poartă campanii mediatice pentru a-și descuraja cetățenii să emigreze ilegal în Italia.
Politica italiană în materie de lucrători străini este plină de lacune juridice, de care profită grupuri infracționale pentru a exploata lucrători aflați în situație ilegală, notează AFP.