Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Incendiile din Australia: Fauna sălbatică…

Incendiile din Australia: Fauna sălbatică ar putea să-și revină după zeci de ani. Mobilizarea anunțată sâmbătă

Australia a chemat 3.000 de rezervişti pentru a face faţă incendiilor de vegetaţie care devastează în prezent ţara, a anunţat sâmbătă premierul Scott Morrison, o mobilizare fără precedent, notează AFP, conform Agerpres.

„Această decizie permite să avem mai mulţi oameni pe teren, mai multe avioane pe cer, mai multe nave pe mare”, a declarat Scott Morrison, criticat pentru modul în care a gestionat incendiile violente care durează din septembrie.

Un general două stele a fost numit pentru a superviza intervenţia armatei, iar HMAS Adelaide – o navă de debarcare cu elicoptere – a fost desfăşurată pentru a contribui la efortul de luptă contra focului.

De mai multe luni, armata australiană îşi aduce ajutorul în materie de recunoaştere aeriană, cartografie, căutare şi salvare, logistică şi sprijin aerian.

Circa 2.000 de militari au fost deja desfăşuraţi.

„Guvernul nu a luat această decizie superficial”, a afirmat ministra apărării, Marise Payne.

„Este pentru prima dată când sunt mobilizaţi atât de mulţi rezervişti. Cred că este pentru prima dată în istoria ţării noastre”, a subliniat ea.

Acest anunţ intervine în contextul în care premierul Scott Morrison este de mai multe săptămâni ţinta criticilor din cauza gestionării actualei crize.

Fauna sălbatică din Australia va avea nevoie de câteva decenii pentru a-şi reveni 

Potrivit unui studiu recent, focarele, multe dintre ele în continuare active, sunt responsabile de dispariţia a aproape o jumătate de milion de animale într-un singur stat şi va fi nevoie de zeci de ani pentru ca speciile de vieţuitoare sălbatice afectate să îşi revină, notează Agerpres, care citează AFP.

Această criză a evidenţiat schimbările climatice responsabile, potrivit oamenilor de ştiinţă, de acest sezon de incendii mai intens, mai lung şi mai precoce ca niciodată.

Un studiu realizat de Universitatea din Sydney estimează că în statul New South Wales, cel mai afectat de aceste incendii de vegetaţie, 480 de milioane de animale au murit începând din septembrie. Aceste cifre sunt foarte „prudente”, au subliniat autorii studiului într-un comunicat emis vineri, iar bilanţul deceselor ar putea fi „considerabil mai mare”.

Profesorul Andrew Beattie de la Universitatea Macquarie din apropierea Sydney a declarat pentru AFP că numărul animalelor decedate la nivel naţional ar putea fi de câteva miliarde „dacă sunt luate în considerare mamifere, păsări, reptile şi amfibieni şi dacă sunt incluse insecte mari precum fluturii”.

Sfârşitul de săptămână se anunţă catastrofal pe frontul incendiilor.

Temperaturile caniculare aşteptate sâmbătă – depăşind 40 de grade Celsius – vor fi însoţite de vânturi violente care riscă să înteţească unele incendii de vegetaţie care ard în întreaga ţară de patru luni, majoritatea scăpate de sub control.

De la începutul anotimpului de incendii în septembrie, cel puţin 22 de persoane şi-au pierdut viaţa, alte zeci sunt date dispărute şi peste 1.300 de case s-au transformat în cenuşă.

O suprafaţă de două ori mai mare decât Belgia a ars.

Foto: theconversation.com