Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Înaltul Reprezentant al UE pentru…

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a cerut autorităților ruse să pună capăt hărțuirii organizațiilor afiliate lui Navalny

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a cerut autorităților ruse să pună capăt hărțuirii organizațiilor afiliate opozantului rus Alexei Navalny, notează Novaya Gazeta.

„Suspendarea tuturor activităților organizațiilor afiliate lui Alexei Navalny, inclusiv fundația sa anticorupție contravine obligațiilor internaționale ale Rusiei. Îndemn autoritățile ruse să pună capăt hărțuirii organizațiilor și represiunii sistematice a drepturilor fundamentale”, a punctat Borrell.

Marți, 27 aprilie, un tribunal din Moscova a restricționat activitățile fundației anticorupție a lui Navalny și ale Fondului pentru protecția drepturilor cetățenilor în cadrul dosarului pentru recunoașterea organizațiilor ca „extremiste”. Cu o zi mai devreme, Procuratura din Moscova a suspendat activitățile sediului central al lui Navalny. După cum au clarificat avocații, instanțele pot suspenda în mod independent activitatea mișcărilor sociale. Este posibil să se impună interdicții asupra acțiunilor asupra ONG-urilor numai prin intermediul instanțelor.

Pe 16 aprilie, Procuratura din Moscova a intentat un proces la Curtea Orășenească din Moscova prin care cerea ca fundația anticorupție a lui Navalny, Fondul pentru protecția drepturilor cetățenilor și sediul central al lui Navalny să fie declarate extremiste „în legătură cu implementarea efectivă a activităților extremiste”. Însoțitorii lui Navalny Volkov și Ivan Zhdanov au spus că acest lucru „va deschide calea către sute de dosare penale, fiecare angajat va fi atacat”.

Opozantul rus Alexei Navalny iese din greva foamei, pe care a anunțat-o pe 31 martie, încercând să obțină vizitele și consultațiile unor medici independenți în Colonia nr. 2.

Navalny a intrat în greva foamei pe 31 martie. Opozantul rus a spus că a început să aibă dureri severe în spate și în picior, dar nu a primit tratament calificat. Medicii au raportat că rezultatele analizelor de sânge au indicat o stare critică a sănătății sale. Pe 19 aprilie, Navalny a fost transferat de la Pokrovskaya IK-2 la secția de spitalizare a spitalului regional pentru condamnații de la IK-3.

Navalny a ajuns în colonia Pokrovsky prin decizia instanței Simonovsky, care a executat decizia  de înlocuire a condamnării condiționate a politicianului din cazul Yves Rocher în unul real. Politicianul a fost reținut chiar pe aeroportul Sheremetyevo după întoarcerea sa din Berlin, unde se afla în reabilitare după ce a fost otrăvit în vara anului 2020.