Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Franța pregătește locuri de cazare…

Franța pregătește locuri de cazare pentru 10.000 de refugiați ucraineni

Franța pregătește locuri de cazare pentru primii 10.000 de refugiați din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, scrie CNN.

Consiliul Naţional de Apărare al Franţei a activat o unitate interministerială pentru pregătirea şi coordonarea sosirii refugiaţilor ucraineni în Franţa, anunță autoritățile.

Ministrul delegat responsabil de Cetăţenie, Marlene Schiappa, a declarat că 5.000 de ucraineni au sosit deja în Franța. A fost creat un site web pentru ca francezii să se ofere voluntar pentru a găzdui familiile ucrainene care fug de război.

„Astăzi, nimic nu indică un sfârșit rapid al acestui război tragic. Bombardamentele și manevrele militare rusești ar putea foarte ușor să devină mai puternice în zilele și săptămânile următoare”, a spus ministrul.

Ieri, 8 martie, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi Filippo Grandi, declara că în aceste zile se va atinge pragul de două milioane de refugiaţi din calea ofensivei militare ruse în Ucraina.

Miercuri, 9 martie, este a paisprezecea zi de război în Ucraina. De la începutul „operațiunii militare speciale” anunțată de Rusia, pe teritoriul Ucrainei au fost bombardate mai multe orașe. Viceprim-ministra Ucrainei, Irina Vereșciuk, a confirmat deschiderea unor noi coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din regiunile unde se duc lupte între armata rusă și armata ucraineană.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.